Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΥΠ κατά των κερδοσκόπων

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι ξεκίνησαν τον “πόλεμο” κατά των κερδοσκόπων με τις μυστικές τους υπηρεσίες να παίρνουν θέση μάχης! Σειρά πήρε τώρα και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας μας.

 

Σύμφωνα μη πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα ελληνικές εφημερίδες, η κυβέρνηση ξεκίνησε και αυτή τις προσπάθειες εξουδετέρωσης ή τουλάχιστον του εντοπισμού όσων παίζουν παιχνίδια κατά τις ελληνικής οικονομίας.
 
Η ΕΥΠ έχει ήδη κατορθώσει να βρει «την άκρη του νήματος» στο κουβάρι της κερδοσκοπίας που χτυπάει τη χώρα. Ο νέος νόμος 3649/2008 της επιτρέπει να μπει στα “βαθιά” ηλεκτρονικά δίκτυα και να εντοπίσει του κερδοσκόπους ενώ μέσα από το δίκτυο πληροφοριών που έχει στήσει διεθνώς η υπηρεσία, για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του οικονομικού εγκλήματος.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που έκανε η ΕΥΠ σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντοπίστηκαν ήδη τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Αμερική και οι οποίες από τον περασμένο Δεκέμβριο καθημερινά πωλούσαν μαζικά ομόλογα, αγοράζοντας στη συνεχεία στα χαμηλά της ημέρας. 

Με τον τρόπο αυτόν, και υπό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία από τα συνεχή δημοσιεύματα και τις εκθέσεις για την ικανότητά της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, οι εταιρείες αυτές πέτυχαν υψηλότατα κέρδη και δημιούργησαν με τη βοήθεια ξένων οίκων τη μόδα «τρέξτε όλοι και σορτάρετε στην Ελλάδα».

 
Είναι προφανές ότι για την επιχείρηση του εντοπισμού των κερδοσκόπων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες δοκιμάζονται συνεργάζονται οι κρατικές και οι μυστικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ η ΕΥΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) της Ισπανίας, αλλά και με υπηρεσίες στη Γαλλία και στη Βρετανία.
 
Σύμφωνα μάλιστα με το “Βήμα” η εταιρεία που «σορτάρισε» περισσότερο από κάθε άλλη σε ελληνικά ομόλογα είναι η βρετανική Βrevan Ηoward, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης. Η Βrevan Ηoward διατηρούσε ως πρόσφατα τις μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από την εκτίναξη των spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Η εταιρεία αυτή άλλωστε θεωρείται ειδικευμένη σε τοποθετήσεις στο δημόσιο χρέος και στην περίπτωση της Ελλάδας δανείστηκε ομόλογα κυρίως από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες που λόγω της θέσης τους διατηρούν πρόσβαση σε ελληνικούς τίτλους.
 
Η έρευνα των ελληνικών αρχών κατέληξε και στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity Ιnternational, παρ΄ ότι δεν ειδικεύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούν τα hedge funds. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 220 δισ. δολάρια για ιδιώτες και ιδρύματα, ενώ οι εκτιμήσεις από τα dealing rooms συγκλίνουν ότι τα funds της Fidelity κατείχαν κάποια στιγμή μετά τις εκλογές το 4,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
 
Μία ακόμη εταιρεία που έχει εντοπιστεί ότι επί εβδομάδες «πυροβολούσε» με τις κινήσεις και τις διασυνδέσεις της την Ελλάδα είναι η Μoore Capital, η οποία ανήκει στην κατηγορία των hedge funds. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της είχαν ζητήσει να συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έναν μήνα μετά τις εκλογές και αφού πληροφορήθηκαν την κατάσταση της οικονομίας από πρώτο χέρι άρχισαν να «σορτάρουν» σε ελληνικά ομόλογα.
 
Η έρευνα των ελληνικών αρχών επιβεβαίωσε και το παιχνίδι που έπαιξε ο περίφημος κ. Τζον Πόλσον, με την επένδυση ενός ποσού περίπου 3,5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας έτσι από την εκτόξευση του spread.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε