Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εύσημα Ράιχενμπαχ: Πρώτη φορά βλέπω αποφασιστικότητα

Εύσημα Ράιχενμπαχ: Πρώτη φορά βλέπω αποφασιστικότητα

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και αφού έχει συναντήσει σχεδόν όλους τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Task Force κάνει λόγο για πρωτοφανή αποφασιστικότητα της Ελλάδας.

«Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει και υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα» δήλωσε ο Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Δεν ξέχασε βέβαια να μας… συμβουλεύσει πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για λόγια αλλά απαιτούνται πράξεις για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνουν όσα έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Ράιχενμπαχ

ΕΡ: Ποιές είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τις επαφές που είχατε με τα μέλη της νέας κυβέρνησης;
ΑΠ: Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει και υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος, ότι δηλαδή η επιτυχία και τα αποτελέσματα πρέπει να έρθουν γρήγορα και τέλος είδα ότι στις σχέσεις με την Τask Force υπάρχει μια ανοικτή διάθεση, να συνεχίσουμε μια πολύ εποικοδομητική και στενή συνεργασία, για την παροχή τεχνικής βοήθειας, την οποία προσφέρουν πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ και πολλοί διεθνείς οργανισμοί στις ελληνικές αρχές.

ΕΡ: Δηλαδή είστε ικανοποιημένος.
ΑΠ: Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Όλες οι πλευρές αποσαφήνισαν τις αλλαγές και την πρόοδο που επιδιώκουν, καθώς και τί μπορούμε να συνεισφέρουμε από την πλευρά της Ομάδας Δράσης, ώστε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

ΕΡ: Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα;
ΑΠ: Το επόμενο βήμα είναι ότι τώρα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Όχι άλλα λόγια. Πρέπει να περάσουμε στις πράξεις. Και ΄μείς επίσης πρέπει να ενεργοποιηθούμε, όπως έδειξε και το σημερινό παράδειγμα, ο κόσμος θέλει διευκόλυνση των εξαγωγών, την απλούστευση των διαδικασιών και νομίζω ότι αυτό θα έχει θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό κλίμα.

ΕΡ: Ποιά είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία;
ΑΠ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα καθορίσει τις προτεραιότητες. Όποιες και να είναι αυτές, εμείς θα είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε.

ΕΡ: Προκρίνετε κάποιο υπουργείο στο οποίο είναι πιο επείγουσες οι αλλαγές;
ΑΠ: Δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά μου είναι να στηρίζω όποια προτεραιότητα προκρίνει κάθε υπουργείο για συνεργασία.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης πάντως έχει πολύ ευρύ χαρτοφυλάκιο, τόσα θέματα τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ελλάδας και η καλή συνεργασία για τα θέματα αυτά αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση. Ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία. Έχουμε ετοιμάσει μια επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, του επιτρόπου για την περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χάαν ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι επίσης αρμόδιος και για το επιχειρηματικό περιβάλλον, για το οποίο έχουμε ετοιμάσει σειρά μέτρων, όπως για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, αλλά σ’ αυτό το θέμα θα παίξουν ρόλο και άλλοι φορείς και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ράιχενμπαχ: “Κλειστή αγορά η ελληνική οικονομία”

Ράιχενμπαχ σε υπ.Εργασίας: Ό,τι θέλεις εγώ είμαι εδώ

Ράιχενμπαχ σε Στουρνάρα: Ξεχρεώστε τους ιδιώτες

Οι όροι Ράϊχενμπαχ: Μειώστε το Δημόσιο κατά 25% – Κάντε αποκρατικοποιήσεις ΑΜΕΣΑ! – “Και καλά να τα πάτε, όλα θα πάρουν πολύ χρόνο!”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε