Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

FED: Θα αγοράσει και τρίτη φορά ομόλογα εάν το χρειαστεί η οικονομία

FED: Θα αγοράσει και τρίτη φορά ομόλογα εάν το χρειαστεί η οικονομία

Η Fed εκτιμάται ότι ήδη έχει στο χαροτφυλάκιό της συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε διάφορες υποθήκες και αμερικανικά ομόλογα.

Ο Μπεν Μπερνάνκι, ο πρόεδρος της Fed της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα τόνισε ότι “η Fed δεν πρόκειται να διστάσει”, αν χρειαστεί να γίνει ένας ακόμα “κύκλος” αγοράς εκ μέρους της αμερικανικών ομολόγων σε μια προσπάθεια “να παραμένει χαμηλό το κόστος δανεισμού “, κάτι που οπωσδήποτε συμφέρει την αμερικανική οικονομία.

“Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να κάνουμε κι άλλες ενέργειες που αφορούν τη σύνθεση του ισολογισμού μας, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους στόχους μας”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Fed. “Πρόκειται για εργαλεία (η εκ μέρους μας αγορά ομολόγων) που παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, εφόσον η οικονομία μας χρειάζεται πρόσθετη στήριξη”, υπογράμμισε.

Η Fed εκτιμάται ότι ήδη έχει στο χαροτφυλάκιό της συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε διάφορες υποθήκες και αμερικανικά ομόλογα, στην προσπάθεια που κάνει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη βαθύτερη ύφεση που γνώρισε η αμερικανική οικονομία μεταπολεμικώς.

Στο μεταξύ, αρκετά μέλη του ΔΣ της FED, όπως προκύπτει σαφώς από τις δηλώσεις τους στα αμερικανικά ΜΜΕ, εναντιώνονται στην “επ’ αόριστον παράταση ισχύος” του πολύ κοντά στο μηδενικό βασικού δανειστικού επιτοκίου και σε καμία περίπτωση δεν διανοούνται ότι θα ισχύει στις αρχές του 2016. Κάποια μέλη του ΔΣ εγείρουν μάλιστα θέμα “να αυξηθεί μέσα στο 2014 το ίδιο επιτόκιο”, συμπαρασύροντας εκείνα των εμπορικών τραπεζών, ιδίως τα μακροπρόθεσμα.

Πάντως, το Ρόιτερς έχει στη διάθεσή του μια τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μόνον 30% του συνόλου των Αμερικανών οικονομολόγων πιστεύει ότι “η Fed μπορεί να διοργανώσει και τρίτο κύκλο αγοράς αμερικανικών ομολόγων”, την ώρα που τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 33% .

Στις 4 Μαΐου θα έχουμε τα νεότερα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Ρόιτερς, η Fed τότε πρόκειται “να προσαρμόσει ξανά” τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει κατά τους τελευταίους μήνες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε