Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Φέκτερ: Η Ελλάδα έχει καταβάλει ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες

Φέκτερ: Η Ελλάδα έχει καταβάλει ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες

Την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, χαιρέτισε σε δηλώσεις της, το μεσημέρι, μετά τη λήξη της συνόδου του Eurogroup, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

«Βρήκαμε μια λύση για την Ελλάδα, η δεύτερη δόση του δευτέρου δανείου θα εκταμιευτεί σταδιακά, η Ελλάδα έχει καταβάλει ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες» είπε η Μαρία Φέκτερ σε δηλώσεις της, το μεσημέρι, μετά τη λήξη της συνόδου του Eurogroup.

Πρόσθεσε συγχρόνως πως υπάρχει ακόμη λίγη κριτική στο ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην ελληνική Βουλή ο νόμος φορολογίας εισοδήματος και οι εισπράξεις φόρων δεν είναι ακόμη αυτές που αναμένονταν, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη προχωρήσει πολύ.

Όπως είπε, λόγω της σταδιακής εκταμίευσης της δόσης, υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθείται και αυτή η διαδικασία, ενώ, σε σχέση με το υψηλότερο ποσό της δόσης, αντί των αρχικά προβλεπόμενων 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε πως υπήρξε η επαναγορά χρέους, που έπρεπε επίσης να χρηματοδοτηθεί και αυτό σημαίνει, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο και βιώσιμο, κάτι που το ΔΝΤ έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Επίσης σημαντικό θεωρεί η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών «στο τέλος της ημέρας, οι Έλληνες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» και για αυτό θα πρέπει να μειωθεί το χρέος, στο 124 % του ΑΕΠ, που είναι, ούτως ή άλλως σχετικά πολύ, όμως με ένα διαδοχικά ενισχυόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, οι Έλληνες μπορούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και στην πορεία θα δει κανείς αν το 2015-2016 ακολουθείται το σχέδιο του προγράμματος ή απαιτείται αναπροσαρμογή του.

Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, με τις χθεσινές αποφάσεις για την κοινή τραπεζική εποπτεία και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης, η Ευρωζώνη σταθεροποιείται περισσότερο, αν και «τα μεμονωμένα προβλήματα στις υπερχρεωμένες χώρες θα μας ακολουθούν ακόμα για κάποιο διάστημα».

Διαβάστε
Γενικός… δερβέναγας η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης!

Ανάσα για την Ελλάδα! Δόση μαμούθ 52,5 δις ενέκρινε το Eurogroup – Τα πρώτα 34,4 την άλλη εβδομάδα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε