Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Φιλικό” τελεσίγραφο των Θεσμών! Θέλετε δόση; Κλείστε τις εκκρεμότητες τώρα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Οι Θεσμοί πιέζουν για συμφωνία σε όλα τα επίπεδα μέχρι την Παρασκευή, ούτως ώστε η Ελλάδα να μην… συζητηθεί καν στο Eurogroup της Δευτέρας!
– Στο… τηλε-ραντεβού των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση του πακέτου των υποδόσεων
– Μιλάμε για 7,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,5 δισ. ευρώ
– Ανοιχτά παραμένουν κάποια μέτωπα τόσο με το ΔΝΤ, όσο και με την ΕΕ
– Διαβάστε αναλυτικά ποια είναι τα προαπαιτούμενα – Τι λέει ο Τσακαλώτος

Είναι η πρώτη φορά μετά από… πάρα πολύ καιρό, που η λέξη “Ελλάδα” δεν υπάρχει στην ατζέντα συνόδου Eurogroup. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές των θεσμών, “θέλουμε αυτό να παραμείνει ως έχει“, αφού στην σύνοδο της 10ης Ιουλίου υπάρχει άλλο καυτό ζήτημα, αυτό των τραπεζών και της συστημικής ευστάθειας ανά την ευρωζώνη μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία.

“Τελειώνετε”!

Έτσι, λοιπόν, οι Θεσμοί επιθυμούν το θέμα της δόσης να τελειώσει πιο πριν, δηλαδή την Παρασκευή. Έτσι εξηγείται και το νέο “τηλε-ραντεβού” των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (που συνεδριάζουν εκτάκτως ως ESM).

Ο στόχος θα είναι να εγκρίνουν την εκταμίευση του πακέτου των υποδόσεων (σ.σ. 7,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,5 δισ. ευρώ).

Μέχρι τότε, πάντως, καλούν την κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της για το πακέτο υποδόσεων με την ΕΕ και την καλούν πίσης να έχει κάνει και τα προαπαιτούμενα που περιέχονται στο υπό διαπραγμάτευση δάνειο – μνημόνιο με το ΔΝΤ.

“Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα σήμερα. Ανάλογες διαβεβαιώσεις παρείχε και ο κυβερνητικός εκπτόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αυτά είναι τα μέτωπα με ΕΕ και ΔΝΤ

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ, ενώ νωρίτερα σε σημείωμα του ESM καταγράφονταν και οι εκκρεμότητες σε σχέση με την ΕΕ:

     —> Προαπαιτούμενα με ΔΝΤ: Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι θα σταλεί σήμερα ή αύριο υπογεγραμμένο από τον ίδιο και τον κ. Στουρνάρα το σχέδιο 3ου Μνημονίου με το ΔΝΤ (επιστολή προθέσεων για MEFP). Επίσης ανέφερε ότι αναμένονται υπουργικές αποφάσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για τις παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού. Θέμα υπήρχε έως χθες και με το κυριακάτικο εμπόριο.

Επίσης το ζήτημα της δεύτερης γνώμης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με την συνταγματικότητα των παρεμβάσεων στις συντάξεις που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 φέρεται, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, να μεταφέρεται για αργότερα (πληροφορίες αναφέρουν ότι μία πρώτη γνώμη του ΝΣK είχε σταλεί αλλά απαιτήθηκαν διευκρινίσεις).

Ο λόγος που οι θεσμοί της ΕΕ θέλουν να υπάρχει “εναρμόνιση” και με το ΔΝΤ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι επιθυμούν να προχωρήσει “ομαλά” η απόφαση της 27ης Ιουλίου για νέο δάνειο (θα συνέλθει το ΔΣ του Ταμείου).

     —> Προαπαιτούμενα με ΕΕ: Σύμφωνα με τον ESM η κυβέρνηση καλείται να συμμορφωθεί όχι μόνο με τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ αλλά και με αυτά της ΕΕ. Και ασκούνται πιέσεις για δύο πεδία, τις διώξεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την αποζημίωση των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για τα δικαστικά τους έξοδα.

Έτοιμο το σχέδιο απόφασης με τις νέες ρήτρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ήταν έτοιμο το σχέδιο απόφασης του ESM με τις νέες ρήτρες εκταμίευσης των δόσεων. Πέρα από τα 6,9 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εγκριθούν αν όχι την Παρασκευή το αργότερο έως τις 14/7 για να φτάσουν στα κρατικά ταμεία πριν τις ανάγκες αποπληρωμής που ξεκινούν στις 17/7, υπάρχουν και τα 800 εκατ ευρώ της 1ης υποδόσης για τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Θα έρθουν από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά ακόμη 800 εκατ ευρώ αν όμως η Ελλάδα εκπληρώσει μία σειρά από νέες ρήτρες που αναμένεται επίσης πλέον να υπογραφούν την Παρασκευή από τα μέλη του ESM. Και τούτο όταν τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μαζί με “αφανή” χρέη υπολογίζονται από τους θεσμούς περί τα 6,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε