Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φήμες για εξαγορά της Marfin από ρωσικό τραπεζικό κολοσσό

Η πληροφορία κυκλοφόρησε μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας Πολίτης και σύμφωνα με αυτήν η ρωσική τράπεζα VTB αποκτά ποσοστό στην Marfin Popular Bank.

H ίδια η διοίκηση της Marfin Popular Bank, σχολιάζοντας το δημοσίευμα σημείωνε πως “έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση”.

Παρόλα αυτά και ενώ οι πληροφορίες φαίνονταν να επιβεβαιώνονται η μετοχή της τράπεζας έφτασε να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 30%.

Ποια είναι η ρωσική VTB Bank

H VTB Bank, πρώην Vneshtorgbank αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής τράπεζας, η VTB Bank και οι θυγατρικές της αποτελούν έναν διεθνή τραπεζικό και χρηματοοικονομικό όμιλο, που παρέχει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Ρωσία καθώς και σε επιλεγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Το συγκρότημα διεξάγει τραπεζικές εργασίες στην Ρωσία μέσω της VTB Bank ως μητρικής, καθώς και άλλων 5 θυγατρικών της. Μεγαλύτερες θυγατρικές του ομίλου στην Ρωσία είναι οι VTB24, Τράπεζα της Μόσχας και η TransCreditBank.

Εκτός Ρωσίας ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω:

– 15 θυγατρικών τραπεζών σε Αρμενία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Σερβία, Γεωργία και Αγκόλα.
– 2 γραφείων σε Κίνα και Ιταλία
-2 υποκαταστημάτων σε Κίνα και Ινδία
-3 υποκαταστημάτων της VTB Capital βρίσκονται στην Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι και το Χόνγκ Κόνγκ.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος της Ρωσίας .

Mεγαλομέτοχος της VTB είναι η ρωσική κυβέρνηση που κατέχει μέσω της Federal Property Management το 75,5%.

Τι έγραψε η εφημερίδα Πολίτης

“Μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, η VTB, είναι ανάμεσα στους μνηστήρες για στρατηγική συμμετοχή στην Marfin Laiki. Η VTB έχει ήδη παρουσία σε 15 περίπου χώρες εκτός Ρωσίας, ενώ ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της Russian Commercial Bank.

H VTB η οποία ελέγχεται κατά 75% από την κυβέρνηση και οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται και στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με συνολικό ενεργητικό πέραν των 160 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι έχουν γίνει επαφές σε ψηλό επίπεδο για τις οποίες ενήμερες είναι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές και των δύο χωρών. Μάλιστα μεγάλος ελεγκτικός οίκος ήδη ξεσκονίζει τα βιβλία της κυπριακής τράπεζας και δεν αποκλείεται να γίνουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις. Ήδη σήμερα η Marfin Laiki ανακοινώνει τα αποτελέσματα της για το 2011 και τις προθέσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Θέματα τα οποία συζητήθηκαν χτες στο ΔΣ του Ομίλου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποφασιστεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου προς τους υφιστάμενους μετόχους, με τον στρατηγικό επενδυτή (είτε είναι η VTB είτε κάποια άλλη τράπεζα) να αποκτά τον έλεγχο της Τράπεζας ασκώντας τα δικαιώματα που δεν θα ασκηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε