Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Financial Times: Έλληνες, συντονίστε επιτέλους τα ρολόγια σας με την υπόλοιπη Ευρώπη

Financial Times: Έλληνες, συντονίστε επιτέλους τα ρολόγια σας με την υπόλοιπη Ευρώπη

Για ακόμη μια φορά, τα γερμανικά δημοσιεύματα σχολιάζουν να καυστικό τρόπο τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland.

«Η διελκυστίνδα στην Ελλάδα συνεχίζεται» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Το άρθρο σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων ως εξής: «Τα ρολόγια στην Αθήνα χτυπούν διαφορετικά από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια ώρα μπορεί να διαρκέσει και 120 λεπτά και ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί ο χρόνος να σταματήσει.

Το πήγαινε – έλα του πακέτου περικοπών για το 2013/14 δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία έχει ένα δομικό πρόβλημα. Ο πιο νέος εταίρος δεν τοποθέτησε υπουργούς στην κυβέρνηση πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναλάβει την ευθύνη. Έτσι όμως, κάθε μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να συζητείται ακόμα μια φορά από τους τρεις αρχηγούς».

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών της: «Η Ευρώπη και η Γερμανία θα ήταν σίγουρα πρόθυμοι για ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια εάν αντιλαμβάνονταν μεγαλύτερη προθυμία και σοβαρότητα. Δεν τίθεται θέμα, η Ελλάδα κάνει θυσίες και οι απλοί πολίτες, η μεσαία τάξη, είναι αυτοί που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η πολιτική ηγεσία όμως χαραμίζει αυτή την προσφορά με το να επιδίδεται σε τακτικισμούς. Ακόμα και στην Ελλάδα θα υπήρχε μεγαλύτερη προθυμία για θυσίες εάν οι άνθρωποι ήταν σίγουροι πως τα βάρη κατανέμονται δίκαια. Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να εγκαταλείψει όμως την πελατειακή της πολιτική και έτσι παραμένει η δίκαιη οργή για τους πλοιοκτήτες, την εκκλησία, τους φοροφυγάδες και τους προνομιούχους συνταξιούχους, οι οποίοι, όπως και πριν, είναι οι ωφελημένοι της κρίσης. Η συζήτηση για τα μέτρα λιτότητας έδειξε άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα κοντεύει να χάσει και τη δεύτερη ευκαιρία της».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Η Αθήνα, παρά την κρίση, κατασκευάζει αυτοκινητόδρομους» και σημειώνει πως η κατασκευή νέων δρόμων και άλλων έργων υποδομών έχουν στόχο να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση να βγει από την ύφεση. Αναμένεται να υπάρξουν και νέες ιδιωτικοποιήσεις και η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίηση της για αυτή την εξέλιξη».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε