Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Financial Times: Μην πανηγυρίζετε ο Dow Jones δεν μετράει!

Financial Times: Μην πανηγυρίζετε ο Dow Jones δεν μετράει!

”Το ράλι των αμερικανικών μετοχών είναι εντυπωσιακό αλλά ο Dow Jones παραμένει ένας καταδικασμένα ελαττωματικός δείκτης και δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος που να αξίζει να του δίνουμε σημασία” εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τον απίστευτο τίτλο: Γιατί ο Dow δεν… μετράει

”Για άλλη μια φορά, αυτή η στήλη θα αποπάρει την πολυάριθμη παρέλαση όσων ενθουσιάστηκαν με το νέο ρεκόρ του Dow Jones Industrial Average. Το ράλι των αμερικανικών μετοχών είναι εντυπωσιακό, από όποια πλευρά και να το δούμε.

Αλλά ο Dow παραμένει ένας καταδικασμένα ελαττωματικός δείκτης και δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος που να αξίζει να του δίνουμε σημασία. Τα ίδια έλεγα όταν ο Dow χτυπούσε ρεκόρ το 2006 και το 2007 και τα ίδια πρέπει να επαναλάβω.

Ως δείκτης 30 μετοχών μόνο, ο Dow δεν έχει ευρεία διασπορά και δεν είναι αντιπροσωπευτικός του συνόλου του αμερικανικού χρηματιστηρίου (ο S&P 500, ο δείκτης που παρακολουθούν περισσότερο από όλους, με μεγαλη διαφορά, τα κεφάλαια του πλανήτη, είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτή την άποψη).

Οι μετοχές του Dow, όλες μαζί δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να τον αναδεικνύουν σε δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ο Russell Top 50 είναι πιο σωστός). Ούτε κυριαρχείται αρκετά από βιομηχανικές μετοχές (παρά το όνομά του) ώστε να περνάει για βιομηχανικός δείκτης (ο επιμέρους βιομηχανικός δείκτης του S&P 500 είναι πιο αντιπροσωπευτικός).

Το πιο σημαντικό ελάττωμα είναι ότι τα, παράλογα επιλεγμένα, μέλη του Dow, σταθμίζονται αναλόγως με την τιμή της μετοχής τους και όχι με την αποτίμησή τους στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες που συμβαίνει να έχουν υψηλή τιμή μετοχής σε δολάρια, μπορεί να υπερβαίνουν μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν χαμηλότερη τιμή μετοχής.

Είναι γελοίο. Για παράδειγμα, η IBM σήμερα αντιστοιχεί στο 11,1% του Dow κι έχει κεφαλαιοποίηση 228,7 δισ. δολ. Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία στον πλανήτη, έχει κεφαλαιοποίηση 398,5 δισ. δολ. αλλά στάθμιση μόνο 4,8% στον Dow.

Η Microsoft, πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση από την ΙΒΜ, αυτές τις μέρες αποτιμάται στα 235,8 δισ. δολ. και καταλαμβάνει μόνο 1,5% του Dow. Εν τω μεταξύ η Caterpillar υπερβαίνει τόσο την ExxonMobil όσο και την Microsoft, αν και έχει κεφαλαιοποίηση μόνο 58,8 δισ. δολ.

Από τον Μάρτιο του 2009 που ο Dow έπιασε πάτο, στην Caterpillar αντιστοιχούν 515 έξτρα μονάδες στον Dow, ενώ αυξάνουν την κεφαλαιοποίησή του κατά 44 δισ. δολ. Στο ίδιο διάστημα, η Microsoft έχει αναπτυχθεί κατά 100 δισ. δολ. ακριβώς κι έχει συμβάλει με 102 μοναδες στον Dow.

Οι υπερασπιστές του Dow τονίζουν ότι σχετίζεται πάρα πολύ στενά με τον S&P 500 και πράγματι και ο S&P βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του. Αυτό όμως απλά επαυξάνει στην άποψη ότι ο S&P είναι ένας δείκτης που αξίζει να παρακολουθείται.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street πλησιάζει πράγματι πολύ σημαντικά ορόσημα. Και τα ρεκόρ του Dow μπορεί πράγματι να έχουν σημαντική ψυχολογική επίδραση και να τονώσουν την αισιοδοξία. Αλλά δεν θα έπρεπε. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερόμαστε στον Dow Jones”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε