Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Fitch: Διατηρεί τα 3 Α η Αυστρία

Fitch: Διατηρεί τα 3 Α η Αυστρία

Στην αξιολόγηση τονίζεται πως η χώρα διαθέτει γερές οικονομικές βάσεις, έχει μικρό ποσοστό ανεργίας και μια σχετικά ευνοϊκή δημοσιονομική κατάσταση εντός της Ευρωζώνης.

Την ικανοποίησή της εξέφραζε απόψε η αυστριακή κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, για τη σημερινή επαναβεβαίωση από τον αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης “Fitch”, της κορυφαίας αξιολόγησης “ΑΑΑ” για το αξιόχρεο της Αυστρίας και τη σταθερή προοπτική της.

Όπως τόνιζε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, η επαναβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης αποδεικνύει ότι η Αυστρία βρίσκεται σε μια εξαιρετική θέση, χαίρει διεθνούς εμπιστοσύνης και σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ασφαλών και αξιόπιστων.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, τα “ιστορικά χαμηλά” επιτόκια για τα αυστριακά κρατικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, εξαιτίας της κορυφαίας αξιολόγησης του οίκου αυτού, που επιβεβαιώνει ότι το “πακέτο σταθερότητας” της αυστριακής κυβέρνησης συμβάλει σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Για τον Αυστριακό αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με αυτή την εκ νέου κορυφαία αξιολόγηση επιβεβαιώνεται η αυστριακή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και πως με το πακέτο μεταρρυθμίσεων η αυστριακή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την εξοικονόμηση πόρων, θέτει σε υγιείς βάσεις τον προυπολογισμό, στοχεύοντας για το 2016 ένα μηδενικό έλλειμμα.

Κατά την άποψή του, όλα αυτά επικροτούνται από τον οίκο αξιολόγησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η αυστριακή κυβέρνηση προχώρησε σε αυτά τα βήματα για να εντυπωσιάσει τους οίκους αξιολόγησης.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αντίδραση της Αυστριακής υπουργού Οικονομικού, η οποία, εκφράζοντας την “εξαιρετική ικανοποίησή” της, ανέφερε πως η κορυφαία αξιολόγηση οφείλεται κυρίως στο πακέτο σταθεροποίησης, όπως επίσης και στην πρόσφατα υπογραφείσα διμερή συμφωνία φορολόγησης με την Ελβετία, με την οποία διαμηνύεται πως η Αυστρία θα τηρήσει τους στόχους της στον προυπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οργισμένες υπήρξαν οι αντιδράσεις της αυστριακής κυβέρνησης, όταν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης “Standards & Poor’s” είχε προβεί στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Αυστρίας από την κορυφαία αξιολόγηση “ΑΑΑ”, υποβαθμίζοντας τότε και άλλες οκτώ ευρωπαικές χώρες.

Πολύ πιο έντονη υπήρξε τότε, η αντίδραση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος, καταγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς μια “αντιευρωπαική συνωμοσία”, κατέκρινε τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης ως “πολύ επιθετικότερο και πολιτικότερο” από τους δύο άλλους, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σαφώς “πολιτική ενέργεια” όταν με μιας υποβαθμίζεται ολόκληρη η Ευρώπη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε