Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Fitch: Η Ελλάδα θα πάρει στο λαιμό της κι άλλους

Fitch: Η Ελλάδα θα πάρει στο λαιμό της κι άλλους

Σε απάντηση όσων εύκολα διαμηνύουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν υπακούσει, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα ή της αποτυχίας να επιτευχθεί οικονομική σταθεροποίηση, αυτό θα επηρεάσει το αξιόχρεο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος εξήγησε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα σήμαινε πως ο Fitch θα έθετε ολόκληρη την ευρωζώνη υπό παρακολούθηση και ότι εκείνες οι χώρες που έχουν ήδη αρνητική προοπτική θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης και όλες οι άλλες θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η προοπτική τους σε αρνητική.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.

“Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, είτε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης ή αργότερα εάν η οικονομία αποτύχει να σταθεροποιηθεί, ο Fitch πιθανότατα θα τοποθετούσε το αξιόχρεο όλων των υπολοίπων κρατών της ζώνης του ευρώ σε αρνητική προοπτική καθώς θα επανεκτιμούσε τις συστημικές και τις συγκεκριμένες, ανά χώρα, συνέπειες της ελληνικής εξόδου” ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος, οι αξιολογήσεις του οποίου, μαζί με εκείνες των Moody’s και Standard & Poor’s, συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην πορεία των κρατικών ομολόγων, ανέφερε ότι οι υποβαθμίσεις θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδρούσαν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης στην πιθανή έξοδο της Ελλάδας.

“Η πιθανότητα υποβάθμισης και το εύρος της θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από την ευρωπαϊκή αντίδραση σε επίπεδο πολιτικής και την επιτυχία της στον περιορισμό της μετάδοσης, καθώς και την σκιαγράφηση ενός αξιόπιστου οράματος για τη μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη” σύμφωνα με την ανακοίνωση του Fitch. “Πάντως, το αξιόχρεο όλων των κρατών- μελών της ευρωζώνης δυνητικά θα βρισκόταν σε κίνδυνο” πρόσθεσε ο οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανικές απειλές σε Ελλάδα και Ολάντ-“Αν θέλετε λεφτά, θα ματώσετε!”

«Ήμασταν γενναιόδωροι με την Ελλάδα – Μπορούμε και χωρίς αυτήν»

Επέστρεψαν τα φαντάσματα με τη Χρυσή Αυγή και τη Λεπέν

Όποιος δεν σέβεται τους κανόνες έξω!

 Οι Γερμανοί επιχειρηματίες θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ

Επιτέλους το Βερολίνο χαλαρώνει!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε