Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Fitch: O μηχανισμός στήριξης οδηγεί στη χρεοκοπία – Απειλεί με υποβάθμιση την Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.

Ο νέος μηχανισμός διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας των πλέον αδύναμων μελών της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η ανακοίνωση της Fitch που σημειώνεται μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Standard & Poor’s κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβάνει και έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση για μια νέα υποβάθμιση. Να σημειωθεί ότι η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οίκο οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εντείνουν τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχουν ή όσα αποκτήσουν πριν την ημερομηνία αυτή θα υποστούν μειώσεις ή καθυστερήσεις κατά την εξόφλησή τους και έτσι καθίστανται λιγότερο ελκυστικά.

“Βραχυπρόθεσμα αυξάνει τον εν δυνάμει κίνδυνο μιας χρεοκοπίας στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, καθώς δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τις δυνατότητες άντλησης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, βάσει λογικής τιμής, από τις αγορές”, σημειώνει η Fitch.

Ωστόσο ο Οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για την αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Βολές και από την Ευρωπαική Επιτροπή κατά των οίκων αξιολόγησης

Πήρε ”φόρα” η Standard & Poor’s που υποβάθμισε και την Κύπρο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε