Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Fitch: Ποιές θα είναι οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Fitch: Ποιές θα είναι οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Για σοβαρές έμμεσες συνέπειες από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μιλάει ο οίκος Fitch, εκτιμώντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρχει περιορισμένη άμεση επίπτωση στις τράπεζες άλλων κρατών της νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα πρώτα θύματα από την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και οι κυπριακές οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμμένες στην ελληνική οικονομία. Για τις τράπεζες άλλων χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες, εκτός από εκείνα τα ιδρύματα που θα κληθούν να υποστηρίξουν οικονομικά τις θυγατρικές τους τράπεζες σε ελληνικό έδαφος.

Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch η μετατροπή των ελληνικών οφειλών σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό σύστημα, κυρίως σε όλες εκείνες τις χώρες που χρηματοδοτούνται ήδη από τους μηχανισμούς διάσωσης,αλλά και την Ιταλία που περνάει δύσκολες οικονομικές ώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση η διάχυση της κρίσης θα μπορούσε να αποτραπεί μόνο σε περίπτωση μιας ισχυρής αντίδρασης από τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει βοήθεια εάν χρειαστεί.

Σχετικά με τις συνέπειες σε Πορτογαλία και Ιρλανδία οι δύο αυτές χώρες θα είναι ευάλωτες από την εξάπλωση της κρίσης, καθώς τόσο οι καταθέτες και οι επενδυτές θα θορυβηθούν μήπως οι δύο αυτές χώρες θα έχουν την τύχη της Ελλάδας έξω από το ευρώ.

Στις ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, οι τράπεζες θα τεθούν σε αυξημένο κίνδυνο από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις και ίσως δυσκολευτούν να επιβιώσουν.

Η πιστοληπτική ικανότητα των κρατών και των τραπεζών της νομισματικής ένωσης θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το σχέδιο της Γερμανίας! Δέσμευση του χρυσού και άλλων εθνικών θησαυρών από τις χώρες που θέλουν να σωθούν!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε