Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Fitch: Υπό τρίμηνη επιτήρηση άλλες δυο ευρωπαϊκές τράπεζες

Να υποβαθμίσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης απειλεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Οι οίκοι αξιολόγησης «χτυπούν» ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία, που εξακολουθεί να καταρρέει, κυρίως λόγω της απροθυμίας των Ευρωπαίων ηγετών να πάρουν δραστικές αποφάσεις.

Η Fitch έθεσε, τη Δευτέρα, σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, απειλώντας να τις ρίξει από το… βάθρο του ΑΑΑ εντός των επόμενων τριών μηνών.

Και αυτή τη φορά, ο οίκος προβάλει ως αιτία της απειλής υποβάθμισης το γεγονός και οι δυο τράπεζες βασίζονται σε μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα έπρεπε να βασίζονται υπερβολικά στις αξιολογήσεις, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, τον Τύπο ή τις αγορές» είπε ο Ντράγκι όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να χάσει η Γαλλία το 3Α.

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι «απλώς ένα στοιχείο ενός συνόλου (…) μια ανάλυση μεταξύ άλλων. Δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σ’ αυτούς», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμφωνία για ευρωδάνειο 150 δις στο ΔΝΤ και όχι για 200!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε