Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Φορολογικό: Αλλάζουν (πάλι) τεκμήρια, αποδείξεις και ποινές

Φορολογικό: Αλλάζουν (πάλι) τεκμήρια, αποδείξεις και ποινές

– Με τα σημερινά δεδομένα η φορολόγηση και το 2013
– Οι αλλαγές στο “χαράτσι” μέσω ΔΕΗ, και τους φόρους για τα ακίνητα
– Τι θα γίνει με το αφορολόγητο και τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης
– Γ. Μαυραγάνης: “Δεν είναι ρεαλιστική η αύξηση των αντικειμενικών”

Σβήνει και ξαναγράφει το φορολογικό η κυβέρνηση με στόχο τον εξορθολογισμό του, αν και το πρόβλημα παραμένει η φοροδιαφυγή.

Και του χρόνου η φορολόγηση θα είναι η ίδια με εφέτος, ωστόσο έρχεται μια σειρά αλλαγών, όπως τουλάχιστον προανήγγειλε ο υφυπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του τη “Ναυτεμπορική”.

Οι κυριότερες αλλαγές θα αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης , το σύστημα των αποδείξεων,το ποινολόγιο που προβλέπεται για τους παραβάτες, αλλά και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ως προς το εαν θα υπάρξουν νέα μέτρα, μετά αυτά ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα, με εξαίρεση ίσως «τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού».

Στην ερώτηση για το εαν θα υπάρξουν αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια απαντά πως τα αιτήματα τόσο επαγγελματιών όσο και των ειδικών θα εξεταστούν:
«Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από διαφόρους ειδικούς τέτοιες σκέψεις και στο πλαίσιο της μελέτης του νέου φορολογικού συστήματος θα τις εξετάσουμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε απαραίτητα».

Ως προς το αφορόλητο όριο ο υφυπουργός τονίζει στην συνέντευξή του ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης η σταδιακή αύξησή του στα 8.000 και στη συνέχεια στα 10.000 ευρώ:
«Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου παραμένει στόχος της κυβέρνησης. Επίσης, εξετάζουμε απλοποίηση των κλιμακίων με γνώμονα τη μη περαιτέρω επιβάρυνση και αν είναι δυνατόν την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πάντα υπό το πρίσμα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας».

Ο υφυπουργός μιλά επίσης για αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων το οποίο δεν θα καταργηθεί αλλά «θα ενισχυθεί στοχευμένα».
“Για το οικονομικό έτος 2013, δηλαδή για τη χρήση 2012 που διανύουμε νομίζω ότι είναι δύσκολο να επιφέρουμε αλλαγές στο σύστημα, αλλά στο πλαίσιο του νέου συστήματος που θα ισχύσει για εισοδήματα του 2013 πρέπει να επανεξετασθεί η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές που θα αφορούν στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ δεν θα είναι ελαφρυντικές για τους φορολογουμένους υπό την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Ως προς την αύξηση των αντικειμενικών αξιών την οποία η τρόικα επιθυμεί διακαώς ο κ. Μαυραγάνης τη θεωρεί «μη ρεαλιστική», ενώ προαναγγέλει αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου με κατεύθυνση «την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Άσχημα νέα έχει όμως ο υφυπουργός για την πλειοψηφία των Ελλήνων σε ότι έχει να κάνει με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με εκείνον του κίνησης καθώς όπως αναφέρει θα υπάρξει η αύξηση με μόνη πρόβλεψη εκείνη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:
H πληρωμή των δόσεων στην εφορία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η Μέρκελ θέλει να σώσει μόνο Ισπανία και Ιταλία, όχι την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε