Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φορο-σοκ! 3 δισεκατομμύρια νέοι φόροι έρχονται με τα μέτρα

Φορο-σοκ! 3 δισεκατομμύρια νέοι φόροι έρχονται με τα μέτρα

Μαζί με τις μειώσεις φαίνεται πως έκλεισαν και οι αυξήσεις. Εξηγούμαστε. Μπορεί να μειώνονται για ακόμη μια φορά οι μισθοί και οι συντάξεις, έρχονται όμως και πάλι αυξήσεις στους φόρους και τα χαράτσι.

Το σχέδιο είναι να αυξηθεί η φορολογική βάση. Οι άνθρωποι που πληρώνουν φόρους, έστω και μικρά ποσά να γίνουν πολλοί περισσότεροι και έτσι πλέον φορολογούνται τα πάντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φόροι ακινήτων όπου πλέον οι πάντες πλην των επαγγελματιών αγροτών καλούνται να πληρώσουν. Πως;

Ο νέος φόρος που καταργεί χαράτσι μέσω ΔΕΗ ΦΑΠ και λοιπούς φόρους εξετάζεται να επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια, τα οποία θα επιβαρύνονται με φόρο ακινήτων, εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο φόρος θα έχει χαμηλό αφορολόγητο όριο, εξετάζεται το όριο των 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ενώ θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας.

Μπορεί να μένει το αφορολόγητο σε μισθωτούς και συνταξιούχους καταργούνται όμως για ΟΛΟΥΣ οι φοροαπαλλαγές και συγκεκριμένα δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα και η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.

Ταυτόχρονα και στην περίπτωση που αλλάξουν οι κλίμακες υπάρχει ο κίνδυνος τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να δουν την κλίμακα να αυξάνεται από το 10% στο 15% και έτσι να πληρώσουν επιπλέον φόρο παρά τη διατήρηση του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των μέτρων προβλέπει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς με βάση το οποίο φορολογούνται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% επι των κερδών τους. Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών αφού προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να ισχύσουν τελικά από τα εισοδήματα του 2012 ( που θα δηλωθουν το 2013), ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα προβλέπει το πακέτο των μέτρων συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Διαβάστε επίσης:

Η λίστα με τα 30 μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ – Το οριστικό “ναι” σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς
 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε