Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Φωτιά” τα επιτόκια δανεισμού για την Ισπανία – Πάνω από 6% για 5ετή ομόλογα

“Φωτιά” τα επιτόκια δανεισμού για την Ισπανία – Πάνω από 6% για 5ετή ομόλογα

Γονατίζουν την Ισπανία τα επιτόκια δανεισμού. Για τα ομόλογα λήξης 2017 ξεπέρασε το 6% και διαμορφώθηκε στο 6,072%, υπερδιπλασιάστηκε το επιτόκιο για τα διετή ομόλογα!

Νέα μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε συνολικά ομόλογα 2,22 δισ. ευρώ, πάνω από το στόχο της δημοπρασίας που ήταν 2 δισ. ευρώ, αλλά το κόστος δανεισμού συνέχισε να αυξάνεται.

Η μέση απόδοση για τα ομόλογα λήξης 2014 έφθασε το 4,706% από 2,069% τον Μάρτιο, ενώ για τα ομόλογα λήξης το 2015 η απόδοση έφθασε το 5,547% από 4,876% και για τα ομόλογα λήξης 2017 ξεπέρασε το 6% και διαμορφώθηκε στο 6,072%.

Εξ άλλου, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αυξήθηκε και πάλι σήμερα, μετά τη δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει «τεθεί για συζήτηση» η αγορά κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων, που είχε υποχωρήσει χθες στο 6,74% από πάνω από 7% την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκε στο 6,77% και στη συνέχεια στο 6,82%, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας των Financial Times. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, επίσης, σήμερα, από το υψηλό επίπεδο πέντε εβδομάδων που έφθασαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,5%, ενώ και η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,38% στα 1,2655 δολάρια.

Η απόδοση των ισπανικών ομολόγων είχε μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την ενεργοποίηση του ΕΤΧΣ μετά τις θετικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ.

Η πρόταση για την αγορά των ομολόγων είναι για «ενάρετες χώρες, όπως η Ιταλία» που έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά τους, ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθούν με καλύτερα επιτόκια από τις χώρες που δεν έκαναν τις ίδιες προσπάθειες, δήλωσε ο κ. Ολάντ.

«Εξετάζουμε τους τρόπους και τα μέσα» για να χρησιμοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, συνέχισε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι αναμένει να συζητήσει το θέμα στην αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Ρώμη με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγήκαν μαζικά στους δρόμους οι Ισπανοί κατά της λιτότητας

“Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη διάσωσης”

Ισπανία: Διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο – Οι έλεγχοι στις τράπεζες καθορίζουν τους όρους

Η Ισπανία δανείστηκε με επιτόκιο άνω του 5%! – Φόβοι πως θα ζητήσει νέο “πακέτο”

Αλμούνια: Η Ισπανία δεν χρειάζεται πλήρες σχέδιο διάσωσης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε