Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

FT: 90% η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ

FT: 90% η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ

Η τρομολαγνεία, αν όχι τρομοκρατία, με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά τις εκλογές της Κυριακής συνεχίζεται για τρίτη μέρα.

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90% για ορισμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (2%).

Ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν δήλωσε: «Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας». Ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management Τζον Στόπφορντ δήλωσε: «Ο επόμενος μήνας είναι απόλυτα κρίσιμος για την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».

Άλλοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, δεν έχουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στην έξοδο από το ευρώ. Ο αναλυτής της JP Morgan Μάλκολμ Μπαρ δηλώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου είναι μικρότερο από 50%. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη δύο στάδια πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το πρώτο στάδιο είναι ο σχηματισμός μίας ελληνικής κυβέρνησης με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης.

Το δεύτερο στάδιο είναι να φθάσει αυτή η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι είναι στο συμφέρον της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν τουλάχιστον από το τέλος του Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Μπαρ.

Για άλλους αναλυτές, δεν έχει σημασία πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η Ελλάδα δεν στηρίζεται σε αυτές για τη χρηματοδότησή της. Ο επικεφαλής αναλυτής της ING Financial Markets Παντράικ Γκάρβεϊ, δήλωσε: «Οι αγορές έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχει σημασία, αν οι αποδόσεις αυξάνονται, καθώς τα πάντα εξαρτώνται τώρα από την πολιτική. Αν οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν περικοπές (σ.σ.: δημόσιων δαπανών), τότε δεν έχουν πολλά περιθώρια, από να φύγουν από την Ευρωζώνη».

Η βασική ανησυχία πολλών επενδυτών και αναλυτών είναι ο πολιτικός κίνδυνος, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι κουρασμένοι από τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Χωρίς τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους τον επόμενο μήνα και με ένα τέτοιο σενάριο οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να πυροδοτηθεί η έξοδος από το ευρώ.

«Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε αυτό μπορεί να επιταχύνει την έξοδο» δήλωσε ο κ. Σάιαν. Ο ίδιος, φοβάται ότι η πρώτη έξοδος μίας χώρας θα προκαλούσε έντονη αβεβαιότητα και μεγάλες δυσκολίες για όλη την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και ακόμη να οδηγήσει άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα

“Οι αριστεροί θέλουν να σκίσουν την βάρβαρη συμφωνία λιτότητας”

“Μνημόνιο ή έξω απ’ το ευρώ” – Άμεση απειλή της ΕΚΤ για την τήρηση των μέτρων

Bloomberg: “η Γερμανία θα βγάλει την Ελλάδα από την πρίζα”

Πυρά και εκ Γαλλίας: «Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση στην Ελλάδα»

“Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ως το 2013”

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή, περιμένω συναρπαστικό καλοκαίρι!

Συναγερμός για ομόλογο που μπορεί να προκαλέσει… χρεοκοπία!

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε