Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Φύλλο και φτερό” τα οικονομικά υπουργείων, ταμείων και νοσοκομείων

Ιδιώτες ελεγκτές πιάνουν δουλειά σε υπουργεία, Ταμεία, νοσοκομεία και δήμους. Θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους και θα προσπαθήσουν να βάλουν τάξη!
Τάξη στη χαοτική διαχείριση των οικονομικών σε φορείς τους κράτους όπως είναι τα νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και σε δεύτερη φάση σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιχειρήσουν να βάλουν ιδιώτες ελεγκτές.
 
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μόλις λίγα 24ωρα πριν καταφθάσουν στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, οι οποίοι από τις πρώτες επαφές τους στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ζητήσει να μπει μαχαίρι στις δαπάνες των Οργανισμών της γενικής κυβέρνησης.
 
Οι έλεγχοι των ιδιωτών ελεγκτών ξεκινούν από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Αττικόν.
 
Το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε συμβάσεις με τους πέντε μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους, γνωστούς και ως «Big Five», προκειμένου να ξεκινήσουν η επαναξιολόγηση και ο έλεγχος όλων των δαπανών.
 
Πρόκειται για τις εταιρείες Grand Thornton, Deloitte & Touche, Ernst and Young, KPMG, Price Waterhouse Coopers, στελέχη των οποίων βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Τα στελέχη των πέντε εταιρειών θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπουργείων, τεσσάρων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) και τριών νοσοκομείων (Ευαγγελισμός, Γεννηματά και Αττικόν).
 
Σε μια δεύτερη φάση θα ασχοληθούν με τους ΟΤΑ, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος” , οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:
 
Σε τυχόν υποχρεώσεις των Οργανισμών ή δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις διοικήσεις τους και οι οποίες δεν είναι σε γνώση του Γενικού Λογιστηρίου.
 
Στην καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία.
 
Στην εγκατάσταση παντού συστήματος παρακολούθησης δαπανών.
 
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως αν και σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορείς της γενικής κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους λογιστικούς κανόνες, αυτό δεν γίνεται στην πράξη.
 
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η κατάρτιση και η εκτέλεση «πραγματικών προϋπολογισμών» και στη γενική κυβέρνηση.
 
Πιστεύεται ότι οι πέντε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες θα μπορέσουν να συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή θα προτείνουν τη διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμών, τρόπους και διαδικασίες πιστής εφαρμογής τους, μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας εφαρμογής, αλλά και μέτρα παρέμβασης, όπου παρουσιάζονται προβλήματα και παρεκκλίσεις.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε