Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Γ.Παπακωνσταντίνου: “Οι πολίτες κατανόησαν πως τα μέτρα ήταν αναγκαία”

EUROKINISSI
Σε ομιλία του στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι πολίτες κατάλαβαν πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν αναγκαία και φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόνο που ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν αναφέρθηκε στο 40% της αποχής!
Με μια δεκάλεπτη ομιλία που ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραχώρησε την 11η ετήσια διάλεξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δημοσιονομικών μέτρων ως το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ δρόμο για να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση. Όπως είπε, το έλλειμμα θα έχει μειωθεί κατά πεντέμισι ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του έτους.
 
Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τα μέτρα λέγοντας ότι απέτρεψαν την καταστροφή. Τόνισε ότι παρά τον πέλεκυ οι πολίτες ανέδειξαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πάλι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μειωμένη πλειοψηφία, δείχνοντας ότι κατανοούν πως όσα έγιναν ήταν αναγκαία.
 
Σε ερώτηση από το ακροατήριο ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι είναι περήφανος για όσα έχει πετύχει το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, σημειώνοντας ότι οι περίοδοι διακυβέρνησης που συνοδεύθηκαν από δραματικές επιδεινώσεις των δημοσιονομικών μεγεθών ανήκαν σε άλλο κόμμα. «Αν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτά τα πεντέμισι χρόνια ντροπής δεν θα ήμασταν εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο δεν είναι μόνο περικοπές, αλλά και μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης που χρειαζόταν η χώρα.
 
Απέφυγε όμως να αναφερθεί σε ευθύνες της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τις οποίες ερωτήθηκε, λέγοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να παραδέχεται και να αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι «θα κυνηγήσει» επαγγελματίες όπως γιατρούς που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποκρύπτουν μεγάλα εισοδήματα. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία, καθώς δεν αντιμετωπίζει τραπεζική κρίση.
 
Μάλιστα ο κ.Παπακωνσταντίνου ενώ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών δεν σχολίασε το μεγάλο ποσοστό της αποχής.
 
Σε συνεντεύξεις του σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στο Λονδίνο (CNN, Al Jazeera, Sky News, BBC, Reuters) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
 
Στο LSE ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι δεν είναι υπέρ του όλες οι χώρες «να πατήσουν φρένο» υιοθετώντας μέτρα λιτότητας, αναφέροντας το παράδειγμα των ΗΠΑ. Τάχθηκε υπέρ μονίμων μηχανισμών ελέγχου των χωρών μελών της ευρωζώνης, αλλά όπως είπε δεν έχει πρόβλημα να διαφωνεί ανοιχτά με τη γερμανική πρόταση για ελεγχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη.
 
Πρόσθεσε ότι η διαφάνεια θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς ώστε και οι νέοι να αποκτήσουν κίνητρα για να μένουν στη χώρα τους και να μεγαλουργούν, όπως κάνουν στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το «εξαιρετικό DNA των Ελλήνων». Υπεραπίστηκε τη φορολόγηση των μεγάλων τραπεζικών μπόνους με 90% ως θεμιτό μέτρο, ενώ αναφέρθηκε και στη συναλλαγή των λεγόμενων swap με την Γκόλντμαν Σακς, χαρακτηρίζοντάς την κοινή πρακτική και νόμιμη με τους τότε ισχύοντες κανόνες.
 
Σε ό,τι αφορά το από πού θα προέλθει η ανάπτυξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στον τουρισμό, τη ναυτιλία, την πράσινη ενέργεια, αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε