Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γαλλογερμανικός “πόλεμος” για τα ελληνικά ομόλογα

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν ότι η….

ΕΚΤ αγοράζει σωρηδόν ελληνικά ομόλογα , παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη «διασωθεί», μέσω της έκτακτης δανειοδότησής της από το μεικτό μηχανισμό στήριξης Ε.Ε και Δ.Ν.Τ.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας δύο δισεκατομμυρίων την ημέρα από τη διατραπεζική αγορά. Συνολικά, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχε μαζέψει 40 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και την Ιρλανδία. Από αυτό το ποσό, τα 25 δισεκατομμύρια είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα. Άγνωστο παραμένει για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η πρακτική, καθώς οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται κάθε πρωί, κατά περίπτωση. Το σίγουρο είναι ότι οι μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων έχουν σαν συνέπεια να διατηρείται η τιμή τους σε τεχνητά υψηλά επίπεδα.

 

Το Βερολίνο υποπτεύεται ότι πίσω από την ΕΚΤ βρίσκεται η Γαλλία, οι τράπεζες της οποίας μπορούν να «ξεφορτωθούν» με αυτόν τον τρόπο τα «τοξικά ελληνικά τους χρέη». Την ίδια στιγμή όμως, οι Γερμανικές τράπεζες δεν εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη διέξοδο, καθώς έχουν δεσμευθεί στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, κ. Σόιμπλε, ότι «δεν θα ξεπουλήσουν» τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, τουλάχιστον έως το 2013. Έτσι, οι Γαλλικές τράπεζες «καθαρίζουν» τα βιβλία τους και η ΕΚΤ φορτώνεται «τοξικά» χρέη, για τα οποία είναι συνυπεύθυνη και η Γερμανία, ως μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα μετατρέπεται σταδιακά σε «αναξιόπιστη τράπεζα» (bad bank), λόγω της κακής ποιότητας του χαρτοφυλακίου της. Μάλιστα, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό να εξαντλήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια της, τα οποία ανέρχονται σε 70 δισ. Στη συνέχεια, θα πρέπει είτε να δανειστεί χρήματα η ίδια, είτε να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, είτε τέλος, να τυπώσει χρήμα.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε