Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Γαλλο-ισπανικό μέτωπο «απάντηση» στη Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διπλωματικός πυρετός με επίκεντρο το ελληνικό χρέος πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup ζητούν Σαρκοζί και Θαπατέρο. Γαλλία και Γερμανία συνεργάζονται για τη εξεύρεση λύσης, στο τραπέζι πάντα το ΔΝΤ.

Η κοινή θέση Γαλλίας-Ισπανίας έρχεται ενώ η Γερμανία επιμένει να ωθεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το Eurogroup συνεδριάζει συνήθως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 2008 εν μέσω οικονομικής κρίσης, συνεδρίασε σε επίπεδο ηγετών κρατών.

«Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής, για να συζητήσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό. 

«Έχουμε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν την διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Eurogroup. Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει» πρόσθεσε ο Θαπατέρο. 

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποκάλυψαν ότι Γαλλία και Γερμανία διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση κοινής θέσης σχετικά με την ελληνική κρίση. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πρόοδος αλλά γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει ρόλο στη βοήθεια προς την Ελλάδα και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

«Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να υπάρξει μία γαλλογερμανική κοινή θέση για το εργαλείο βοήθειας στην Ελλάδα και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν έχουν ακόμη αυτή την κοινή θέση», επεσήμανε διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές στα θέματα που συζητούνται από την Γαλλία και την Γερμανία και ευρύτερα στις 27 χώρες-μέλη,περιλαμβάνονται πιθανά επιτόκια δανεισμού και η διάρκεια των δανείων που προορίζονται για την Ελλάδα καθώς και ο τρόπος ενεργοποίησης των δανείων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε