Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Γάμος» 90 δισ. αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά εμπορευμάτων

Οι πολυεθνικές εταιρίες Glencore και Xstrata, με έδρα την Ελβετία, ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους σε μία γιγαντιαία εταιρία, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 90 δισ. δολάρια.

Η Glencore είναι η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίου πρώτων υλών στον κόσμο, κατέχοντας το 60% στη διεθνή αγορά εμπορίου ψευδαργύρου και το 50% στην αγορά του χαλκού.

Η Xstrata είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου στην παραγωγή μεταλλευμάτων, όπως ο λιθάνθρακας, ο χαλκός, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος.

Με βάση τη συμφωνία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της Xstrata θα λάβουν 2,8 μετοχές της Glencore για κάθε μετοχή της μεταλλευτικής εταιρίας που έχουν στην κατοχή τους.

Η σχέση ανταλλαγής δίνει μεγαλύτερη σχετική αξία στις μετοχές της Xstrata – αντιστοιχεί σε προσαύξηση κατά 15,2% σε σχέση με την τιμή που έκλεισε η μετοχή της την 1η Φεβρουαρίου – απ’ ότι εκτιμούσαν οι επενδυτές.

“Έχουμε μία φανταστική ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία νέα δύναμη στην παγκόσμια βιομηχανία πρώτων υλών”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore Ιβάν Γκλάζενμπεργκ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε