Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Γενικός… δερβέναγας η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης!

Γενικός… δερβέναγας η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης!

Το ρόλο του επόπτη για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης έδωσαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά από 14 ώρες συνεδρίασης, οι 27 κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και από τον Μάρτιο του 2014, το νέο σύστημα εποπτείας θα τεθεί σε λειτουργία.

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό: Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Οι 27 κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό όσον αφορά τα σημεία που αποτελούσαν εμπόδιο εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που πρόκειται τώρα ν΄αρχίσουν με το Ευρωκοινοβούλιο, την προσεχή εβδομάδα.

«Είναι ιστορική συμφωνία», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Οικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία», δήλωσε αργότερα ο Μ. Μπαρνιέ.

Στο ίδιο μήκος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανακοίνωσε επίσης πως το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών, θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η του Μάρτη του 2014.

«Έχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης των 14 ωρών ο Γερμανός υπουργός.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε “ένα θετικό βήμα για το σύνολο της ΕΕ”, τονίζοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι “προστατευμένα”.

“Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη”, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας τεθεί σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να πραγματοποιηθεί “όταν το αποφασίσουμε εμείς”, τόνισε ο Μοσκοβισί.

Η ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, η οποία ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, “είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για μια τραπεζική ένωση”, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή.

Υπενθυμίζοντας ότι στόχος του μηχανισμού αυτού είναι “η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα”, ο κύπριος υπουργός, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, τόνισε :”Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη”.

Ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας των τραπεζών είναι προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους.

Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γερμανοί ”τρενάρουν” την τραπεζική ένωση

Θα πάρει η ΕΚΤ τα ”κλειδιά” 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών;

“Ναυάγιο” στο Ecofin για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε