Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Αν θέλει βοήθεια η Ελλάδα να πάει ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ

Γερμανία: Αν θέλει βοήθεια η Ελλάδα να πάει ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ

– Παπανδρέου προς ΕΕ: Μια εβδομάδα προθεσμία να αποφασίσετε
– Σχέδιο για μικτή βοήθεια ΕΕ πλην Γερμανίας και ΔΝΤ

Ολα όπως φαίνεται θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αφού ο πρωθυπουργός με τη στάση του  στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο φάνηκε να δίνει προθεσμία μέχρι τότε στην ΕΕ να αποφασίσει.

Την ίδια ώρα το σενάριο που φαίνεται να κυριαρχεί είναι μια μεικτή βοήθεια προς την Ελλάδα με συμμετοχή από την ΕΕ – πλην της Γερμανίας και ίσως βοήθεια στην χώρα μας και από το ΔΝΤ.

Μια ακόμα σαφής ένδειξη των γερμανικών προθέσεων να στείλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ ήρθε από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση.

“To Βερολίνο δεν θα έχει καμία αντίρρηση για μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπέρ της Ελλάδας”, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην γερμανική κυβέρνηση, ενώ η επίσημη θέση της χώρας μας παραμένει ότι η Αθήνα δεν είχε ζητήσει βοήθεια .

“Θα είμαστε ανοιχτοί σε μια παρέμβαση του ΔΝΤ, εάν αυτό θα ήταν απαραίτητο”, δήλωσε η πηγή. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκρινε ότι ένα τέτοιο διάβημα θα αποτελούσε παραδοχή αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως εξηγείται η σκληρή στάση της Μέρκελ

Για να εξασφαλίσει τη νίκη στις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου η γερμανίδα καγκελάριος Α Μέρκελ “στέλνει” την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Η ηγετης της Γερμανίας, σκληραίνει κάθε μέρα την στάση της απέναντι στην Ελλάδα φτάνοντας ακόμα και στο να μας δείξει εμμέσως την έξοδο από το ευρώ.

 

Στόχος της είναι να χαιδέψει τ’ αυτιά των γερμανών ψηφοφόρων και κυρίως των οπαδών του κόμματός της (χριστιανοδημοκρατών ) οι οποίοι μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, θεωρούν την Ελλάδα ως την αιτία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η Γερμανία σήμερα.

 

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει επιβάλλει πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στους γερμανούς πολίτες και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκλογικής ήττας το Φθινόπωρο.

 

Η πιθανή γερμανική βοήθεια, προς “τα γουρούνια του Νότου”, που ζουν πολυτελώς από τα γερμανικά δανεικά, θεωρείται ότι θα είναι η χαριστική βολή για την εκλογική της αποτυχία.

 

‘Ετσι δεν διστάζει να μπλοφάρει όλο και πιο σκληρά μιας και η πραγματικότητα είναι πως όποιο ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας θα παρασύρει πρώτα απ’ όλους το ευρώ και τις γερμανικές τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικών ομολόγων.

Financial Times: Οι γερμανοί έχουν πάρει την απόφασή τους

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  αν χρειαστεί οικονομική βοήθεια, γράφουν οι Financial Times.

Επισημαίνουν ότι μετά από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, οι νομικοί σύμβουλοι της Άγγελα Μέρκελ την έχουν πείσει ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας θα ήταν αδύνατη λόγω των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του γερμανικού συντάγματος.

Η απόφαση σημαίνει ήττα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της Bundesbank, οι αξιωματούχοι των οποίων αντιτίθενται σε παρέμβαση του ΔΝΤ εντός της ευρωζώνης.

Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών: Δεν είμαστε στα μαχαίρια με τη Γερμανία για την Ελλάδα

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει “η παραμικρή γαλλο-γερμανική διαφορά” όσον αφορά ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, για το οποίο ωστόσο το Βερολίνο έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις.

    “Δεν υπάρχει καμμία γαλλο-γερμανική διαφορά”, είπε η κυρία Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. “Εχουμε μία πολύ καλή γαλλο-γερμανική συνεννόηση”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η δική της θέση επί του θέματος και η θέση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ υπήρξαν “απολύτως συμβατές” μεταξύ τους.

    Ταυτόχρονα όμως η γαλλίδα αξιωματούχος δεν φάνηκε να βλέπει ευνοϊκά μία άλλη ιδέα που εξέφρασε η Αγγελα Μέρκελ όσον αφορά τη μελλοντική πιθανότητα αποκλεισμού από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που καθ’ υποτροπήν δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Γιώργος Παπανδρέου: Ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς οφέλη

“Η Ελλάδα καταφεύγει στο ΔΝΤ στις 3 Απριλίου”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε