Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Δε συζητάμε νέο «κούρεμα» της Ελλάδας

Γερμανία: Δε συζητάμε νέο «κούρεμα» της Ελλάδας

Μπορεί να έβαλαν νερό στο κρασί τους και να δέχονται πια την επιμήκυνση, αλλά για το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» ξανά το χρέος της Ελλάδας, το Βερολίνο είναι αδιαπραγμάτευτο!

Το ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης και διαμηνύοντας πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Ένα νέο “κούρεμα” δεν τίθεται υπό συζήτηση για τη γερμανική κυβέρνηση», τόνισε ο Ζάιμπερτ. Επισήμανε, ωστόσο, τη θέληση της Γερμανίας για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να μειωθεί το χρέος και να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική.

Όλα αυτά ενώ ο γερμανικός Τύπος ασχολείται ιδιαίτερος με τη… στροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πλέον δε μας απειλεί με έξοδο από την ευρωζώνη και μας ανοίγει το δρόμο για τη διετή επιμήκυνση.

«Ο Σόιμπλε δίνει εγγυήσεις στην Ελλάδα», γράφει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung και στο σχόλιό της σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Προς το παρόν δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με αυτή την κίνηση Μέρκελ και Σόιμπλε επιλέγουν στην ευρωπαϊκή τους πολιτική τον δρόμο με τους λιγότερους κινδύνους. Θεωρούν πως οι συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστούν από ότι τα επιπλέον έξοδα για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Στην εσωτερική πολιτική, αυτό ωστόσο λειτουργεί αντίστροφα: με μια απόφαση υπέρ της Ελλάδας, η καγκελάριος θέτει σε κίνδυνο τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επιπλέον δεν μπορεί να υπολογίζει στην αντιπολίτευση μια και μετά το χρίσμα για την καγκελαρία από το SPD, άνοιξε ο προεκλογικός αγώνας».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε μαζί με εκτενές ρεπορτάζ είναι πρωτοσέλιδο και στην Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία σημειώνει στον τίτλο της «Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».

Η Die Zeit γράφει: «Ο Σόιμπλε δηλώνει αλλαγή πλεύσης. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στη Σιγκαπούρη αυτό που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό: η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ – ακόμα και αν απαιτείται μεγαλύτερη βοήθεια.

Για την αλλαγή πλεύσης υπάρχουν δυο λόγοι. Πρώτον η νέα ελληνική κυβέρνηση έπεισε τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα το εννοεί σοβαρά, και ότι θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν. Και δεύτερον, πιστεύουν στο Βερολίνο πως μια έξοδος της Ελλάδας τώρα θα ήταν επικίνδυνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβούλιο αρχηγών και στο βάθος ανασχηματισμός – Όλα τα σενάρια…

«Το ευρώ κάνει κακό στην ειρήνη»

Παραδέχεται δημοσίως ο Όλι Ρεν την επιμήκυνση

Ένας ένας οι γερμανοί ”τιμωροί” κάνουν φιλελληνική στροφή!

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε