Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανικές απειλές για κατάργηση του ευρώ και διάλυση της ευρωζώνης

Με αυτές τις ”βόμβες” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξέκοψε τις συζητήσεις για μείωση στα επιτόκια των δανείων της τρόικας ”ταπώνοντας” τον Φινλανδό επίτροπο Όλι Ρεν – SOS εκπέμπει η Πορτογαλία που την ”σπρώχνουν” στα νύχια της τρόικας.

”Μην περιμένετε χαμηλότοκα δάνεια” ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε σε όσους ήλπιζαν σε μείωση του κόστους δανεισμού, δηλαδή στο ”ψαλίδισμα” των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγεί η τρόικα.

Με έμμεσες απειλές για το ευρώ και την ευρωζώνη ο Β.Σόιμπλε δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά : ”Η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τους όρους και τις δικλίδες ασφαλείας, που ζητεί να υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι για τη διάσωση οικονομιών της ευρωζώνης”.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμυνόμενος των υψηλών επιτοκίων των δανείων της τρόικας προς τις χώρες που έχουν καταφύγει ή πρόκειται να καταφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης είπε επί λέξη : ”Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό. Οι χώρες που αποτυγχάνουν να χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματά τους πρέπει να ζητούν βοήθεια και αυτή η βοήθεια δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι ελκυστική”.

Οι τουλάχιστον σκληρές αυτές κουβέντες πρέπει να ”πόνεσαν” το σβέρκο του Ολι Ρεν που λίγο νωρίτερα δήλωνε πως τα επιτόκια της τρόικας βρίσκονται υπό επαναδιαπραγμάτευση.

”Ο καθορισμός των επιτοκίων είναι ένα βασικό θέμα, που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ. Αναμένω ότι το θέμα της τιμολόγησης, αναφέρομαι στα επιτόκια, θα εξεταστεί από μία συνολική ευρωπαϊκή προοπτική για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και η διατηρησιμότητα του χρέους όλων των μελών της” ήταν τα λόγια του Φινλανδού επιτρόπου.

 

Όμως οι κουβέντες του Σόιμπλε τρομοκράτησαν και  την Πορτογαλία που κυριολεκτικά απέχει ελάχιστα από την ένταξη στον μηχανισμό διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξτέιρα Ντος Σάντος με πρωινές δηλώσεις του απηύθυνε τις ύστατες εκκλήσεις του προς τους ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης να πάρουν ΤΩΡΑ τα μέτρα που πρέπει για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλιώς όπως είπε  τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να είναι μάταια.
 
”Φοβάμαι ότι αν η Ευρώπη δεν κάνει τα αναγκαία βήματα, όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να ήταν μάταιη” ήταν τα λόγια του σε συνέδριο στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το Reuters.
 

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η Πορτογαλία θα αναγκασθεί να ζητήσει οικονομική διάσωση από την Ε.Ε και το ΔΝΤ αφού οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων διατηρούνται πολύ πάνω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 7% για 17 συνεχόμενες ημέρες όταν Ελλάδα και Ιρλανδία άντεξαν με επιτόκιο πάνω από 7% για 13 και 15 ημέρες αντίστοιχα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε