Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γερμανικές μαχαιριές για τη λύση του χρέους – Όχι Παπανδρέου σε αναδιάρθρωση

Η γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό μίλησε για καλά λόγια αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν.

“Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε “κουρέματος” γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου.

Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

“Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει”, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπενθύμισε τις “δύσκολες αποφάσεις” που πήρε και το SPD ως κυβέρνηση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι καρποί εκείνης της προσπάθειας φάνηκαν με μία χρονοκαθυστέρηση πενταετίας.

“Κατανοώ τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ότι χρειάζεται θάρρος και επιμονή για να πετύχει”, πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάιερ. “Η κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις τύπου, αλλά χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις, για να αποκρουστούν οι επανερχόμενες κάθε μήνα επιθέσεις των αγορών σε μεμονωμένες οικονομίες”, σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Επέρριψε δε στη γερμανική κυβέρνηση ότι “δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία και ελπίζω ότι πριν το επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιστρέψουμε σε λαϊκισμούς”, τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ. Επισήμανε δε ότι “από τη γαλλογερμανική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας λείπει ο τρόπος αντιμετώπισης και μείωσης των αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές”.

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ

Ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. “Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος”, είπε ο κ. Έτσντεμιρ.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων. Ο κ. Έτσντεμιρ χαρακτήρισε ορθή την αλλαγή γραμμής από την Άγκελα Μέρκελ με την παραδοχή της οικονομικής διακυβέρνησης, καλώντας όμως την καγκελάριο να κάνει και το επόμενο βήμα, αναπτύσσοντας μία στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι καμία χώρα-μέλος της ΕΕ δεν θα εξωθείται στο περιθώριο”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε