Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανική μπότα! Θα πληρώσουμε ακριβά το «ναι» της Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ενέκριναν τη νέα βοήθεια, αλλά για να το κάνουν, βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας!

Σκληρούς όρους στην κυβέρνηση Μέρκελ για να διαπραγματευθεί τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα έθεσε η γερμανική Βουλή για να πει το πολυπόθητο «ναι».

Μετά τη δραματική έκκληση Σόιμπλε για τις συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη, η γερμανική Βουλή με την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, άναψε το «πράσινο φως» για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά διαμορφώνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που θα ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά συμβούλια που έρχονται.

Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στις 17 Μαρτίου 2011, αναφορικά με τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM, που θα λειτουργήσει από το 2013, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε κανονισμούς αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας – μέλους της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι “η ίδια η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της με διαρκείς, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις”.

Επισημαίνεται δε ότι “για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φέρουν ευθύνη και οι ιδιώτες επενδυτές με την αγορά ομολόγων, χωρίς να συνυπολογίσουν επαρκώς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας”.

Με το ψήφισμα αυτό, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν:

– Να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τις συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση της τρόικας.

– Να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι διασφαλισμένη η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια.

– Να συμφωνήσει στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνον αν τεθεί σε εφαρμογή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

– Να συμφωνήσει σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμβάλει με ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα έχει διασφαλιστεί, μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.

– Στην επεξεργασία του προγράμματος προσαρμογής να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δομικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δανειστών.

– Να διασφαλίσει το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των μέτρων και της υλοποίησής τους από την τρόικα, προκειμένου να είναι μέσω προσαρμογών, ανά πάσα στιγμή, εξασφαλισμένη η επιτυχία του προγράμματος. Σ΄ αυτό εντάσσεται και η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί βοήθεια ξένων ειδικών.

– Να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εξασφάλισης των απαιτήσεων των μελών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.

Τέλος, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή επισημαίνει ότι “για όλες τις αποφάσεις και συμφωνίες που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρομπάι: Τέλος Ιουνίου η συμφωνία για την Ελλάδα

Ναι από την Γερμανική Βουλή στην Ελληνική βοήθεια

Παπανδρέου: δεν βγάζω δίσκο για την πάρτη μου

Η Ελλάδα σε ξένα χέρια – Οι δανειστές μας επιβάλλουν: Κεφαλικούς φόρους σε όλους, ξένους επίτροπους στις αποκρατικοποιήσεις!

Μέρκελ-Σαρκόζι τα λένε και για την Ελλάδα

Αυστρία: “Τέλος η βοήθεια στην Ελλάδα αν σταματήσει και το ΔΝΤ”

ΔΝΤ: «Ανεπιθύμητη οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους»

Moody’s για το ελληνικό χρέος: «Δύσκολη η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών»

Γιούνγκερ: Αναπόφευκτο νέο πακέτο – Τρισέ: Χωρίς αναδιάρθρωση

120 δις ευρώ η νέα βοήθεια στην Ελλάδα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε