Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανικός Τύπος: Πικρή νίκη της Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Πικρή νίκη της Μέρκελ

Για “πικρή νίκη” της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός Τύπος

επισημαίνοντας ότι κατόρθωσε μεν να επιβάλει τους όρους της στην υιοθέτηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, με τον κίνδυνο όμως “να προδώσει την ευρωπαϊκή ιδέα” και να αλλοιώσει την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.

    “Πικρή νίκη” είναι ο τίτλος της Handelsblatt και “Γερμανική διαταγή” της Financial Times Deutschland. 

Οι δύο μεγάλες οικονομικές εφημερίδες συγκρίνουν τη γερμανίδα καγκελάριο με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που έμεινε στην ιστορία ως “Σιδηρά Κυρία”.

 “Η σιδηρά καγκελάριος κατήγαγε ίσως μια νίκη, αλλά για να το επιτύχει υπήρξε μεγάλη ρήξη”, γράφει Handelsblatt , κάνοντας την εκτίμηση ότι “μετά τη μάχη για την Ελλάδα, δεν υπάρχει πλέον στην πράξη ελπίδα για την εξεύρεση νέας συναίνεσης” στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Ο συμβιβασμός βγάζει προς το παρόν τον έλληνα ασθενή από την μονάδα ανανήψεως. Αλλά αμέσως και αναπόδραστα ένας άλλος εισέρχεται στην ανάνηψη: η νομισματική ένωση αυτή καθ’ αυτή”, γράφουν οι Financial Times Deutschland .

“Η Αγγελα Μέρκελ θριαμβεύει, η ευρωομάδα υιοθέτησε σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα με τους δικούς της όρους. Αλλά το τίμημα είναι υψηλό: ‘Η Μις Ευρώπη έγινε για τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ‘Κυρία Οχι” και αυτό “κινδυνεύει να αλλοιώσει συνολικά την εικόνα” της Γερμανίας στην Ευρώπη, γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

Η κ. Μέρκελ, η οποία κατά το παρελθόν εμφανιζόταν έτοιμη για συμβιβασμό, αυτή τη φορά οχυρώθηκε στη θέση της, παρουσιάζοντας έτσι ένα “νέο πρόσωπο” στους εταίρους της στις Βρυξέλλες, γράφει το περιοδικό.

 Απευθυνόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συγχρηματοδότηση μαζί με την ευρωζώνη ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η καγκελάριος “προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα” και δίνει “μια θλιβερή εικόνα” της χώρας της”, γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Νίκος Ευαγγελάτος:  Τι πραγματικά έγινε χθες στη Σύνοδο Κορυφής

Ο διεθνής Τύπος για τη συμφωνία του Eurogroup

Οι αντιδράσεις για τη συμφωνία στην Ελλάδα 

    

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε