Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γερμανός οικονομολόγος: “Πολύ πιθανή μία δεύτερη διαγραφή του ελληνικού χρέους”

Γερμανός οικονομολόγος: “Πολύ πιθανή μία δεύτερη διαγραφή του ελληνικού χρέους”

 Ως πολύ πιθανή, θεωρεί μια δεύτερη διαγραφή ελληνικού χρέους, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος του αμερικάνικου οίκου αξιολόγησης Goldman & Sachs, Ντιρκ Σούμαχερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», επισημαίνοντας πως διαφορετικά θα χρειαζόταν ένα θαύμα ανάπτυξης ή ένα πλήθος μεταβίβασης κεφαλαίων από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την άποψή του, το Βερολίνο σίγουρα θα προτιμούσε να αναβάλει μια δεύτερη διαγραφή χρέους, για μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως το ερώτημα που τίθεται, είναι αν κάτι τέτοιο γίνεται, διότι η Ελλάδα θα χρειαστεί, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει από κάπου να έλθουν.

Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο ευρώ, ο κ. Σούμαχερ απαντά πως οι Έλληνες δεν πληρούσαν τα κριτήρια «και αυτό το γνωρίζουμε σήμερα». Η Goldman & Sachs το γνώριζε ήδη, παρ’ όλα αυτά η τράπεζα βοήθησε την Ελλάδα να ωραιοποιήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού και οι συμφωνίες έγιναν, αφού είχε ήδη αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η κρίση χρέους θα υπήρχε και χωρίς την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καθώς, όπως σημειώνει, εκείνο που τελικά κάνει τόσο μεγάλη την κρίση, είναι η ανισορροπία μεταξύ των χωρών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε