Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Γερμανός “σοφός”: Έρχεται νέο “κούρεμα” για την Ελλάδα

Γερμανός “σοφός”: Έρχεται νέο “κούρεμα” για την Ελλάδα

Δεύτερο “κούρεμα” της Ελλάδας, γιατί μόνη της δεν θα τα καταφέρει, προβλέπει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για ένα μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται και στην κοινωνία, όταν οι άνθρωποι έχουν κάνει ανεύθυνους οικονομικούς χειρισμούς και όπου με μια ιδιωτική πτώχευση μπορούν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους, λέει ο Γερμανός “σοφός” σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Τάσσεται κατά των νέων μέτρων λιτότητας στις χώρες που ήδη βρίσκονται σε ύφεση. Δε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας, παρά μόνον αφού ξεπεραστεί η ύφεση, λέει. Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ, μια έξοδος από την ύφεση είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία όλων των χωρών του ευρώ στην αντιμετώπιση της κρίσης, που σημαίνει κοινά επενδυτικά προγράμματα, ενώ για τις υπερχρεωμένες χώρες προτείνει την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου περιουσίας που θα καταβληθεί σε δόσεις μέσα σε δέκα χρόνια και του οποίου το ύψος θα είναι για ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ένα 10%, για ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, στο 20%.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα υπάρξει «μετανάστευση» των πλουσίων, αν ο φόρος επιβληθεί εφάπαξ και σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ πιστεύει πως ένας τέτοιος φόρος δεν είναι απαραίτητος σε χώρες όπως η Αυστρία ή η Γερμανία στις οποίες, εξαιτίας της πολύ θετικής τους αξιολόγησης από επενδυτές, ουσιαστικά «χαρίζονται» χρήματα από τις αγορές.
Οι χώρες αυτές, όπως σημειώνει, λαμβάνοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, θα πρέπει να τα επενδύουν στις υποδομές και την Παιδεία, κάτι που θα αποδώσει στην εθνική τους οικονομία πολύ περισσότερο από ό, τι οι τόκοι.

Η Ευρωζώνη θα υπάρχει και έπειτα από δέκα χρόνια, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως πολιτική αστάθεια, δυσαρέσκεια, ύφεση και στο τέλος δεν θα αποφευχθεί μια αλλαγή πολιτικής, καθώς η μονοδιάστατη λιτότητα έχει φέρει τη Νομισματική Ενωση σε μια απελπιστική κατάσταση και θα πρέπει τώρα να προωθηθεί η ανάπτυξη, εκτιμά ο Μποφίνγκερ.

Παράλληλα, καλεί την ΕΚΤ να μειώσει (όπως λέει έπρεπε ήδη να το έχει κάνει) τα βασικά επιτόκια από το 0,75 σε 0,25% καθώς είναι παράλογο όταν οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ να πληρώνουν επιτόκιο 0,75%, ενώ όταν καταθέτουν σε αυτή δεν λαμβάνουν τόκους και αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ κερδίζει σε βάρος αδύναμων τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανός “σοφός”: Όχι άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

Σύμβουλος Μέρκελ:Λανθασμένη η θεραπεία της τρόικας στην Ελλάδα

Σύμβουλος Μέρκελ:Όχι άλλες περικοπές στην Ελλάδα

Μπόφινγκερ: Η «συνταγή Μέρκελ» είναι αποτυχημένη!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε