Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Για πρώτη φορά αρχηγός κράτους παραδέχεται ότι δεν πιάνει τον στόχο του ελλείμματος

Για πρώτη φορά αρχηγός κράτους παραδέχεται ότι δεν πιάνει τον στόχο του ελλείμματος

Ο Ολάντ είπε ότι το έλλειμμα θα είναι «αναμφίβολα 3,7% το 2013, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να το μειώσουμε περισσότερο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε σήμερα σε δηλώσεις του στην Ντιζόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας του το τρέχον οικονομικό έτος θα είναι «χωρίς αμφιβολία 3,7%», όπως προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής τις οποίες καταβάλλει η κυβέρνησή του και χαρακτήρισε «δίχως προηγούμενο».

«Σε δύο χρόνια, θα έχουμε ολοκληρώσει μια δημοσιονομική αναδιάρθρωση», η οποία «είναι σημαντική. Το δημόσιο έλλειμμα το 2011 είχε ανέλθει σε κάτι περισσότερο από το 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σε 4,5% το 2012 και αναμφίβολα (θα ανέλθει) στο 3,7% το 2013, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να το μειώσουμε περισσότερο» είπε ο Ολάντ. Πρόσθεσε ότι «η σωστή οικονομική στρατηγική είναι να μείνουμε σε αυτή την πορεία, χωρίς να κάνουμε τίποτε που θα μπορούσε να εξασθενήσει την ανάπτυξη».

Η δήλωση του Ολάντ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους παραδέχεται επίσημα ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί φέτος ο διακηρυγμένος στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3%, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται να περιοριστεί στο 0,1% από το 0,8% που αναμενόταν.

«Η ανάταξη των δημοσιονομικών είναι μια οικονομική υποχρέωση, ηθική υποχρέωση αλλά και μια υποχρέωση που αφορά την εθνική (μας) κυριαρχία, διότι η Γαλλία δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με δυσχέρειες στις αγορές» δανεισμού, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθύμισε ότι η Γαλλία έχει σήμερα «τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας (της)», και σημείωσε ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την πορεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Κύπρο; – Διαβάστε την ανάλυση του Bloomberg

Στο 10,6% η ανεργία στη Γαλλία

Απογοητευένοι οι Γάλλοι από τον Ολάντ

Το “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” σε μία τελείως νέα διάσταση! Όλες οι εκδοχές για τις Fremm

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε