Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γιούνκερ στο Politico: Οριστικά έξω από το τραπέζι το Grexit

Γιούνκερ στο Politico: Οριστικά έξω από το τραπέζι το Grexit

Την προσωπική μάχη που έδωσε το 2015 για τη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico και η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ειδικότερα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τονίζει στη συνέντευξή του ότι σήμερα το Grexit «βρίσκεται οριστικά έξω από το τραπέζι». Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του που το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης.

«Την περίοδο εκείνη πολέμησα σκληρά για την διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης ιδίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τονίζει: «Εάν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει».

Εξάλλου, όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζ.Κ. Γιουνκερ επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι γείτονάς μας και δεν μπορούμε απλώς να την αφήσουμε να περάσει στη λήθη». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει ότι δεν είναι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχεται, ωστόσο, ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να ενωθεί με την Τουρκία αλλά η Τουρκία που θέλει να ενωθεί με την ΕΕ», υπενθυμίζει.

Για το Brexit, o Z.K.Γιούνκερ αναφέρει ότι αφιερώνει περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα και δεν στοιχηματίζει σε μια βρετανική ανατροπή. «Η υπόθεση εργασίας που κάνω, είναι ότι θα έρθει το Brexit», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις κυρώσεις της Αμερικής στη Ρωσία, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να «ξεκινήσει αντίμετρα εντός ημερών» αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις. Σχετικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι έχει καλή σχέση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Oρμπάν, αλλά δεν λέει το ίδιο για την πολωνέζα πρωθυπουργό. «Μιλάμε τακτικά, τον βλέπω τακτικά – ακόμα και αν δεν γίνεται πάντοτε γνωστό – επειδή νομίζω ότι δεν θέλω να χάσω την Ουγγαρία», ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ για τον Β. Ορμπάν.

Σε γενικές γραμμές, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δηλώνει αισιόδοξος και έτοιμος για μάχη όταν επιστρέψει το Σεπτέμβριο, οπότε θα μιλήσει για την κατάσταση πραγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017. Επικαλούμενος τα πρόσφατα θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε