Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιούνκερ: Ζητά και νέα αυστηρά μέτρα από την Ελλάδα

Ωστόσο, χαρακτήρισε αξιόπιστο το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος, εκ νέου, στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σχετικά με τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να σκεφθούν από κοινού να προχωρήσουν στην έκδοση “κοινών ομολόγων”, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί το ευρώ στην περίπτωση νέων κρίσεων, προέτρεψε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, κάνοντας σχόλια σε ένα θέμα, που οπωσδήποτε θα προκαλέσει τις γερμανικές αντιδράσεις…

Σήμερα, θύμισε ο κ. Γιούνκερ, τα 16 κράτη μέλη μοιράζονται ένα νόμισμα, το ευρώ, όμως τις δανειακές ανάγκες τους τις εξυπηρετούν, το καθένα με τον δικό του τρόπο.

Έτσι, παραδείγματος χάρη η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με διαφορά απόδοσης (σπρεντ) για τα ομόλογά της, την ώρα που η Γερμανία για τα δικά της δάνεια έχει ελάχιστο κόστος.

“Ας σκεφθούμε, λοιπόν, την έκδοση ευρωομολόγων, θα το ήθελα αυτό”, προέτρεψε σήμερα ο κ. Γιούνκερ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιλώντας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Έτσι, “τα μέλη της ευρωζώνης εφεξής θα είχαν κοινό χρέος” (…) “κι η δανειακή αγορά θα ήταν ομαλότερη, ενώ κι ο δανεισμός γιά κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κι η Ελλάδα θα ήταν ευχερέστερος”, υπογράμμισε ταυτοχρόνως ο ίδιος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε