Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

«Γολγοθάς» τα δικαιολογητικά για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι πρέπει να μαζέψουμε πριν περάσουμε το κατώφλι της εφορίας

«Γολγοθάς» τα δικαιολογητικά για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι πρέπει να μαζέψουμε πριν περάσουμε το κατώφλι της εφορίας

– Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονικά την φορολογική δήλωση
– Αυτοί θα γλιτώσουν και όλη την χαρτούρα
– Φυλάξτε τις αποδείξεις για τυχόν έλεγχο από την εφορία
– Ποιες ειναι οι κυριότερες δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο

Εναν… «χαρτοπόλεμο», αποτελούμενο από βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις, αποδείξεις και άλλα δικαιολογητικά έγγραφα, υποχρεούνται να καταθέσουν φέτος στην Εφορία μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι τις υποβάλουν συμπληρωμένες χειρόγραφα. Τα είδη των δικαιολογητικών που θα χρειαστεί να προσκομίσει φέτος στην Εφορία ένας φορολογούμενος, για να αποδείξει τα αναγραφόμενα στη φορολογική του δήλωση ποσά εισοδημάτων, εσόδων και δαπανών αλλά και για να κατοχυρώσει δικαιώματα φοροαπαλλαγών.

Το καινούργιο στοιχείο των φετινών δηλώσεων είναι ότι οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να στείλουν στην Εφορία σε κλειστό φάκελο τις εκατοντάδες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2011. Ομως θα πρέπει να τις φυλάξουν στο σπίτι τους και σε περίπτωση που τους ζητηθεί να τις προσκομίσουν για έλεγχο στην Εφορία.

Από την υποχρέωση να υποβάλουν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις όλη τη «χαρτούρα» με τα δικαιολογητικά απαλλάσσονται όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Taxisnet.

Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει μεν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά από εκεί και πέρα αρκεί να τα διαφυλάξουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν στην Εφορία, εφόσον τους ζητηθούν για έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία από την εκκαθάριση μιας ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης θα προκύψει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ, ο φορολογούμενος, για να εισπράξει το ποσό της επιστροφής, θα πρέπει, υποχρεωτικά, να προσκομίσει στην Εφορία για έλεγχο όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και όλες τις αποδείξεις που διαμορφώνουν το αφορολόγητο.

Οι κυριότερες δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο

Ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα: Μείωση φόρου 10% της δαπάνης. Η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ

Ενοίκιο κύριας κατοικίας και ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν: 10% της δαπάνης και μέχρι 1.000 ευρώ. Ανώτερο ποσό έκπτωσης φόρου 100 ευρώ

– Δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια: 10% της δαπάνης και μέχρι 1.000 ευρώ. Ανώτερο ποσό έκπτωσης φόρου 100 ευρώ

– Τόκοι δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας: 10% της δαπάνης για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ και για δάνειο έως 200.000 ευρώ και επιμεριστικά όταν είναι μεγαλύτερη

– Ασφαλιστικής εισφορές: 10% του ετήσιου ποσού της δαπάνης

– Ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων: 10% της δαπάνης. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για τον άγαμο και τα 2.400 ευρώ το ζευγάρι. Δηλαδή η μείωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 120 και τα 240 ευρώ αντίστοιχα.

– Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων: Το 10% της δαπάνης. Το συνολικό ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ. Δηλαδή η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.

Σημειώστε ότι φέτος η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου είναι υποχρεωτική:

– Για όλα τα φυσικά πρόσωπα, επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
– Για φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε ΟΕ και ΕΕ.
 

Δείτε εδώ πως θα υπολογίσετε τον φόρο βάσει κλίμακας –  Τα ποσά μείωσης του φόρου από τις απαλλαγές

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΡΘΡΑ:

Αλαλούμ με τα λάθη της Εφορίας στο Ε9 – Φωτιά θα πάρουν φέτος οι δηλώσεις

Μέχρι 10 Μαΐου οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ

Μικραίνουν την ιδιοκτησία – Θα πληρώνουμε ενοίκιο στο ίδιο μας το σπίτι – Φόρο ιδιοκατοίκησης και αύξηση των έμμεσων φόρων θέλει η Κομισιόν

Υπερδιπλασιάζονται οι φόροι – Πληρώνουν όλοι με εισόδημα από 5.000 ευρώ και πάνω

Θα μπλοκάρουν τις αποδείξεις με τη φοροκάρτα για να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουμε!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε