weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Guardian- BBC: Έτοιμο «πακέτο» 25 δισ. για την Ελλάδα

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξουν «συντονισμένες, διμερείς προσφορές» οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση, φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Γκάρντιαν.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία πάντως διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής της μορφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη άλλες πηγές.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες την Δευτέρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η βοήθεια που θα καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα θα φθάσει έως και τα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Οι ανάγκες της Ελλάδας για δανεισμό υπολογίζονται σε 53,2 δισ. ευρώ για το 2010.

Η «διάσωση» θα είναι «μια συντονισμένη προσέγγιση, με συνεισφορές σε διμερές επίπεδο… μια συνεισφορά σε διμερές επίπεδο μπορεί να είναι ένα δάνειο ή μια εγγύηση για την λήψη δανείου», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν στην εφημερίδα. 

Η συμφωνία αυτή καταρτίστηκε κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της απαγόρευσης – βάσει των κανόνων που διέπουν την κοινή νομισματική πολιτική -, της «διάσωσης» μιας χώρας που βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας και κατά τρόπο ώστε να μην παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης σπεύδει να θεσμίσει αυστηρότερους κανόνες για τις 16 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει διαρκής, αυστηρή «παρακολούθηση» της ακρίβειας των στοιχείων όσον αφορά τους προϋπολογισμούς τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Η Ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη», φέρεται να δήλωσε στον Γκάρντιαν ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά και νομισματικά θέματα. «Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης… υπ’ αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι».

Ο Ρεν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι τον επόμενο μήνα θα προτείνει ένα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, και την ανάθεση στη Eurostat σημαντικών ελεγκτικών ευθυνών για τις χώρες της Ευρωζώνης.

ΒΒC: Τελική λύση το πακέτο

Το ζήτημα της “διάσωσης” της χώρας βρίσκεται και στο πρώτο θέμα του διαδικτυακού BBC, το οποίο επικαλείται ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δίκτυο, το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει δάνεια ή εγγυήσεις προς την Ελλάδα και αναμένεται να είναι έτοιμο ακόμη και τη Δευτέρα. Πάντως οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι το σχέδιο στήριξης δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα είναι ένα είδος “τελικής λύσης” αν τα ελληνικά μέτρα δεν πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος.

Διαψεύδει η Επιτροπή

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Επίσης υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.


Διαψεύδουν και οι Γερμανοί

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει για καμιά συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα, ως απάντηση στο δημοσίευμα του Guardian. «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», τόνισε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια. 

«Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι σωστό», κατέληξε ο ίδιος.

Ενότητες
#TAGS MM