Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

H ακυβερνησία στην Ελλάδα καθυστερεί και την Ιρλανδία

H ακυβερνησία στην Ελλάδα καθυστερεί και την Ιρλανδία

Για δεύτερη ημέρα σήμερα το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας αυξήθηκε σημαντικά επειδή έχουν προκληθεί φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, επισήμανε με σημερινή του ομιλία ότι το κλίμα της αβεβαιότητας “που διαχέεται τώρα σε όλη την Ευρώπη”, μπορεί να υπονομεύσει τα κυβερνητικά σχέδια για την έξοδο, το 2013, από το πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

“Προσδοκούμε να επανέλθουμε στις χρηματαγορές –στο τέλος του 2013–, μπορεί όμως και να μην το επιτύχουμε, καθώς στην Ευρώπη σήμερα κυριαρχεί η αβεβαιότητα”, πρόσθεσε.

Η “σταθερή πρόοδος” του Δουβλίνου ως προς την εκπλήρωση των στόχων που είχαν οριστεί σε αντάλλαγμα του δανειακού προγράμματος, μέσω δραστικής περιστολής των δημοσίων εξόδων, μέσω της προσέλκυσης σημαντικής ιδιωτικής επένδυσης στον τραπεζικό τομέα, οδήγησε εντούτοις στη φάση αυτήν σε μια άνοδο του κόστους δανεισμού “σε ποσοστό άνω του 50% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2011”.

Την ίδια ώρα η απόδοση του οκταετούς ιρλανδικού ομόλογου υποχώρησε μεν σε χαμηλό 18 μηνών τις πρώτες μέρες του Μαΐου, περιοριζόμενη στο 6,76% αυτές τις μέρες όμως μεγιστοποιήθηκε στο οπωσδήποτε προβληματικό για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους επιτόκιο 7,62%.

Την 31ή Μαΐου οι Ιρλανδοί εκλογείς καλούνται με δημοψήφισμα να αποφανθούν για το δημοσιονομικό σύμφωνο, που εισάγει τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ο Νούναν κάλεσε τους εκλογείς σήμερα να το υπερψηφίσουν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε