Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

H ΔΕΛΤΑ αγόρασε τη ΜΕΒΓΑΛ

H ΔΕΛΤΑ αγόρασε τη ΜΕΒΓΑΛ

– Πρώτη μεγάλη επιχειρηματική κίνηση μετα – ΔΝΤ
– Θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα στην ΔΕΘ
– Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις για εργαζόμενους και καταναλωτές

Γεγονός είναι πλέον η εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia.
Το αντίτιμο της συμφωνίας ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο εταιρείες συγκροτούν πλέον τη μεγαλύτερη βιομηχανία γάλακτος στην Ελλάδα.
  Όπως εκτιμάται, η νέα εταιρεία θα έχει μερίδιο 30% περίπου στην αγορά γάλακτος και κυρίαρχη θέση στο γιαούρτι.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο στην αγορά και θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο. Η πώληση της ΜΕΒΓΑΛ, μιας βορειοελλαδίτικης εταιρείας, αλλάζει και την εικόνα της ΔΕΘ. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση εκ μέρους της ΔΕΛΤΑ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την δημιουργία της νέας αυτής γαλακτοβιομηχανίας, οι καταναλωτές δεν θα δουν την τιμή του γάλακτος να ανεβαίνει, ενώ αυτό που διαβεβαιώνουν στελέχη και των δυο εταιρειών είναι οτι θα γίνουν προσπάθειες να διαφυλαχθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Για να προχωρήσει η συγχώνευση, απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών στα δίκτυα (διανομή προϊόντων της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα από το δίκτυο της Vivartia και αντιστρόφως στη Β.Ελλάδα) ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που έχει οδηγήσει τις δύο εταιρείες ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η εξοικονόμηση στο κόστος είναι μεγάλη.

Το «φλερτ» των δύο εταιρειών χρονολογείται από τα τέλη του 2006, όταν η ΔΕΛΤΑ (επί Δ.Δασκαλόπουλου) ειχε συμφωνήσει να αποκτήσει το 21% της ΜΕΒΓΑΛ από την οικογένεια της κυρίας Μαίρης Χατζάκου, αλλά οι άλλοι μέτοχοι της είχαν μπλοκάρει τη συμφωνία, επικαλούμενοι το καταστατικό που απαιτούσε ομοφωνία για μετοχικές αλλαγές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε