Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

H Moody΄s υποβάθμισε επτά πορτογαλικές τράπεζες

Μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών πορτογαλικών ομολόγων ο διεθνής οίκος προχώρησε και σε υποβάθμιση από μία εως και πάνω από δύο βαθμίδες επτά πορτογαλικών τραπεζών.
 

Όπως ανακοίνωσε η Moody΄s υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την Caixa Economica Montepio General και κατά δυο ή περισσότερες βαθμίδες τις Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta και Banco Portugues de Negocios.
 
Η υποβάθμιση αυτή αναμένεται να επηρεάσει τη σημερινή κρίσμη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας την ώρα μάλιστα που οι τραπεζίτες της απειλούν ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα εάν η χώρα δεν προσφύγει σε διεθνή μηχανισμό στήριξης για δάνειο τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέχρι τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.
 
Η Πορτογαλία πρέπει να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα ομόλογα 4,2 δις ευρώ μέχρι τις 15 Απριλίου και επιπλέον 4,9 δις ευρώ τον Ιούνιο. Οι συνολικές της δανειακές ανάγκες μαζί με τις πληρωμές κουπονιών και την χρηματοδότηση του ελλείμματός της, μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζονται στα 15 δισ ευρώ.
 
Την ίδια ώρα η πίεση των αγορών ολόενα και σφίγγει για την πορτογαλική οικονομία καθώς το spread του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στο επίπεδο ρεκόρ των 536 μονάδων βάσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε