Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

H υποβάθμιση της Πορτογαλίας εκτόξευσε τα σπρεντ

Υπενθυμίζεται ότι έχει μεσολαβήσει, σχετικά πρόσφατα, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s–στο Ba2 από Baa1.

Τα σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας ξεπέρασαν σήμερα το απόγευμα για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο του 12%, μια ένδειξη σύμφωνα με συναλλασσόμενες πηγές, στο Παρίσι, ότι “οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται, κατ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία, τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα”.

Στις 17:52 ώρα Ελλάδας σήμερα τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας διαπραγματεύονταν με σπρεντ 12,854%, έναντι 10,755% τελικό σπρεντ χθες Τρίτη.

Όσον αφορά τα διετή κρατικά ομόλογα Πορτογαλίας, το σπρεντ σήμερα διαμορφώνεται στο 16,339% από 12,335% χθες Τρίτη, τελικό.

Χρηματιστηριακές πηγές στο Παρίσι–αναλυτές του επενδυτικού οίκου Credit Mutuel-CIC– πρόσθεσαν ότι φαίνεται πως “αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τη οικονομική σταθερή προοπτική στην ευρωζώνη, την ώρα που διαφαινόταν μια χρονική περίοδο γι ‘ανάσες’ (στις χρηματαγορές), ύστερα από την απόφαση για (έναν νέο δανεισμό) στην Ελλάδα”.

Πάντως η Πορτογαλία κατάφερε σήμερα να συγκεντρώσει 848 εκατ. ευρώ με τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτιά της, που βγήκαν σε δημοπρασία στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά των ομολόγων. Η ζήτηση υπήρξε διπλάσια της προσφοράς, ενώ το επιτόκιο αυξήθηκε πολύ λίγο σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε