Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η 3η μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία στον κόσμο

Φωτό: El Pais

 

Το πράσινο φως άναψε. Η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία είναι πλέον γεγονός.

 

Οι αεροπορικές εταιρίες British Airways και Iberia ανακοίνωσαν την συμφωνία για συγχώνευσή τους.
Με την ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία, που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2010 γράφεται το ευχάριστο φινάλε στις προσπάθειες που εδώ και μήνες είχε ξεκινήσει η βρετανική αεροπορική εταιρεία.
 
Οι μέτοχοι της ΒΑ θα έχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας και το υπόλοιπο ποσοστό θα ελέγχεται από τους μετόχους της Iberia. Η νέα εταιρία θα διαθέτει στόλο 419 αεροσκαφών και θα πετά σε 205 προορισμούς!
 
Η νέα εταιρία θα συνδυάσει την ισχυρή θέση της ΒΑ στις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και στις γραμμές προς τη Λατινική Αμερική, όπου κυριαρχεί η Iberia. Θεωρείται μάλιστα ότι θα ενισχυθεί ακόμη πιο πολύ από τη σχεδιαζόμενη συμμαχία με την American Airlines.
 
Πρόεδρος της νέας εταιρίας αναλαμβάνει ο νυν πρόεδρος της Iberia, Αντόνιο Βάθκεθ. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο σημερινός πρόεδρος της BA, Γουίλι Γουόλς. 
Η κάθε εταιρία θα έχει επτά μέλη στο 14μελές διοικητικό συμβούλιο. Οι δύο εταιρίες θα εξακολουθήσουν να έχουν τους δικούς τους κωδικούς και τα διακριτικά σήματά τους στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση. Πρόκειται για αντιγραφή του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συγχώνευση της γαλλικής Air France με την ολλανδική KLM, το 2004, που δημιούργησε μία εταιρία διαχείρισης και δύο επιχειρησιακές μονάδες που διατηρούν τις εθνικές ταυτότητες.
 
Η συμφωνία για τη συγχώνευση ΒΑ-Iberia επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις 16 μηνών. Οι δύο εταιρίες ελπίζουν ότι από τις συνέργειες θα έχουν ετήσιο όφελος περίπου 400 εκατομμυρίων Ευρώ.
Τώρα αυτό που απομένει είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση με δεδομένη την επιτυχή συγχώνευσή της Air France με την KLM.
 
Όμως είχαμε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της ανταγωνίστριας αεροπορικής εταιρίας Virgin Atlantic, κάλεσε τις αρχές που είναι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό, να διευρευνήσουν “τον κυρίαρχο” ρόλο της νέας εταιρίας που προκύπτει από τη συγχώνευση της ΒΑ με την Iberia!

Διαβάστε επίσης τι λένε ξένοι οικονομικοί αναλυτές:

Bloomberg: British Airways, Iberia Agree to $7 Billion Merger

BBC:BA and Iberia agree merger plans 

EL PAIS: Iberia y British Airways se fusionan

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε