Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η αναβλητικότητα των Βρυξελλών ρίχνει το χρηματιστήριο και ξαναβγάζει στο ”κλαρί” τα ”κοράκια” της καταστροφής

Η αναβλητικότητα των Βρυξελλών ρίχνει το χρηματιστήριο και ξαναβγάζει στο ”κλαρί” τα ”κοράκια” της καταστροφής
Ξανάρχισε η πλειοδοσία σεναρίων χρεοκοπίας για την Ελλάδα με άλλους να μιλάνε για αναδιάρθρωση κατά 50% και άλλους για πλήρη και πανηγυρική χρεοκοπία.
 

Δεν έχει ακόμα τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών όμως η πληροφορία περί μετάθεσης των αποφάσεων σε έκτακτη σύνοδο τον Μάρτιο αρκούσε σε κάποιους που βρήκαν τη σπίθα για να ανάψουν φωτιές.
 
Στο χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο κλείσιμο στις 1.661,68 με πτώση 0,8%, με τους αναλυτές να εξηγούν πως η αγορά αντιδρά αρνητικά γιατί αδημονούσε να ακούσει σήμερα τη ”λύτρωση” της ελληνικής οικονομίας από την κρίση χρέους.
 
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για αναλυτή της Citigroup να μιλήσει για ελληνικό haircut 50% σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung : ” Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους της κατά το ήμισυ, αλλά καθυστερεί πολιτικά η απόφαση για την αναδιάρθρωση.Οικονομικοί λόγοι επιβάλουν την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πολιτικοί λόγοι καθιστούν αναγκαία την αναμονή ολοκλήρωσης των μέτρων αντιμετώπισης αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα”.
 
Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους των 360 δις ευρώ βρίσκεται “εκτός συνόρων”. Μεταξύ των πιστωτών βρίσκονται και “συστημικά σημαντικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία άριστα δικτυωμένα πολιτικά και μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις και θα απαιτούσε νέα κρατική βοήθεια. Γίνονται προσπάθειες να επιμηκυνθεί ο χρόνος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες ζημιές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος των καθυστερήσεων. Καθυστερείται η αναδιάρθρωση προκειμένου να προετοιμαστεί αυτό το πλαίσιο”.
 
 
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προφητεύει και η επενδυτική τράπεζα UBS χωρίς να βγει η χώρα μας από την ευρωζώνη.
 
Το σενάριο της ελβετικής τράπεζας θέλει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους να ξεκινάει πριν την ολοκλήρωση του 3τούς προγράμματος του ΔΝΤ, με το ΔΝΤ να εξετάζει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και την ΕΕ να αναζητά μια πιο ολοκληρωμένη λύση μέσω της ενίσχυσης του Ευρωπαικού Ταμείου, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει κατά τη UBS.
 
Ο ελβετικός όμιλος, πάντως, δεν αποκλείει το πλέον απαισιόδοξο σενάριο της πλήρους χρεοκοπίας πριν την πάροδο της τριετίας, στην οποία θα εμπλακούν και ιδιώτες επενδυτές.
 
Νωρίτερα το Economist τόνιζε πως παρά το εντυπωσιακό, όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμα λιτότητας, οι αμφιβολίες παραμένουν για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, ακόμα και έπειτα από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και την εφαρμογή εθελούσιας αναδιάρθρωσης.

”Η δέσμευση του κ. Παπανδρέου για αλλαγές στο δημόσιο τομέα δεν αμφισβητείται. Εντούτοις, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων παραμένει αργός” αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, σημειώνοντας τις καθυστερήσεις που διαπιστώνει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς και τη δημόσια κριτική που έχει ασκήσει στο πρόγραμμα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

”Η Ελλάδα ελπίζει να της επιτραπεί να επαναγοράσει χρέος σε τιμή 25% μικρότερη της ονομαστικής του αξίας, με χρήματα που θα δανειστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στους ιδιώτες ομολογιούχους ενδέχεται να προσφερθεί μία επιμήκυνση 10-15 ετών και ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Εάν ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης προχωρήσει, το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 20% έως 30%, αλλά και πάλι θα παραμείνει πάνω από το 130% του ΑΕΠ -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη
” αναφέρει το περιοδικό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε