Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η απουσία ανακοινώσεων από την ΕΚΤ έριξε το ευρώ

Η απουσία ανακοινώσεων από την ΕΚΤ έριξε το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως τα 1,2532 δολάρια από το επίπεδο των 1,2571 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο στη συνέχεια μετά τις δηλώσεις στήριξης της καγκελαρίου στο Μάριο Μόντι και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι ανέκαμψε με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2546 δολάρια.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2545 δολάρια.

Οι πιέσεις που εμφανίστηκαν το πρωί στο ευρωπαϊκό νόμισμα οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ανεκπλήρωτες προσδοκίες των αναλυτών για την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο στη συνέχεια η εμπιστοσύνη που επέδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, σε συνδυασμό με την φραστική στήριξη που παρείχε στην ηγεσία της ΕΚΤ συνέβαλαν στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η κα Μάρκελ συμφώνησε με την άποψη του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ο οποίος υποστήριξε ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε δεν θα έπρεπε να λειτουργεί ως τράπεζα καθώς τούτο αντίκειται στις Συνθήκες της Ε.Ε.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 2 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 23,72% από 23,47% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,33% να διαμορφωθεί στο 22,35% από 22,14% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,81% από 0,82% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,69%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,54% από 0,55%, στο τρίμηνο υποχώρησε στο 0,28%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε