Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Αθήνα αγοράζει το Βερολίνο!

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων για αγορές ακινήτων στη Γερμανία όπως υποστηρίζουν ρεπορτάζ των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ρεπορτάζ με τον τίτλο ”Η Αθήνα αγοράζει το Βερολίνο” και το οποίο σημείωνε ότι ”η αγορά ακινήτων από Έλληνες στο Βερολίνο έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών”.

Σε καιρούς κρίσης ο χρυσός θεωρούνταν πάντα ένα ασφαλές λιμάνι για επενδύσεις.
Στη Γερμανία όμως πολλοί στρέφουν τώρα το βλέμμα τους σε κάτι που θεωρούνται για πολύ καιρό ξεπερασμένο, τα ακίνητα.

Όπως σημειώνει ο Αντρέας Τσέντερ, επικεφαλής του Συνδέσμου Ιδιωτικών Στεγαστικών Ταμιευτηρίων: “Στις οικοδομικές άδειες έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20%. Είναι μια σαφής απόδειξη ότι οι άνθρωποι βλέπουν την αγορά κατοικίας ως μια ασφαλή επένδυση”. Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, κατατέθηκε το ποσό ρεκόρ των 18 δις ευρώ στα ιδιωτικά στεγαστικά ταμιευτήρια.

Η τεράστια ζήτηση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών και ενοικίων στη Γερμανία. Οι νότιες περιοχές της χώρας θεωρούνται στο μεταξύ οι πιο ακριβές. Στο Μόναχο, για παράδειγμα, η τιμή του ενοικίου κυμαίνεται στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως λέει ο Κρίστιαν Σουλτς-Βούλκοφ, μέτοχος της Ernst & Young Real Estate. 12 ευρώ κοστίζει κατά μέσο όρο το τετραγωνικό στη Φρανκφούρτη ενώ τα πιο φθηνά ενοίκια τα βρίσκει κανείς στην ανατολική Γερμανία: στο Μαγδεμβούργο και στη Λειψία το τετραγωνικό δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Άκρως ελκυστική η γερμανική αγορά

Λόγω οικονομικής σταθερότητας, η κτηματαγορά της Γερμανίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, έδειξε πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young που έγινε με τη συμμετοχή 80 επιχειρήσεων και επενδυτών: “Στην παρούσα φάση τα γερμανικά ακίνητα είναι για τους συμμετέχοντες στην έρευνα ακόμη πιο ελκυστικά από ότι πριν την κρίση. Το 99 % των συμμετεχόντων θεωρούν ελκυστική τη γερμανική αγορά”, λέει ο Σουλτς-Βούλκοφ.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν στο πλαίσιο της έρευνας επενδυτές από άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά συμμετείχαν 540 επιχειρήσεις. Στις πρώτες θέσεις, εκτός από τη Γερμανία, βρίσκονται Σουηδία και Ελβετία. Χώρες που παραδοσιακά προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, ‘έχασαν την παλιά τους αίγλη’, λέει ο κ. Σουλτς-Βούλκοφ: “Αυτό που αναδεικνύεται είναι η σταθερότητα της γερμανικής αγοράς και οι οικονομικές προοπτικές της”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε