Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η BRICS έρχεται να σώσει την ευρωζώνη

Το… χεράκι τους για να βγει η Ευρώπη από την κρίση, που απειλεί και την παγκόσμια οικονομία, ετοιμάζεται να βάλει η ομάδα Brics, οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου δηλαδή.

Η «έμμεση υποστήριξη» θα έρθει μέσω των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, για να αντιμετωπιστούν οι «παρούσες προκλήσεις» για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά οι κρίσεις χρέους σε χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής (των χωρών που αποτελούν την ομάδα BRICS), που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον πριν από τις ετήσιες συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι BRICS είναι διατεθειμένες να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, την παροχή υποστήριξης διαμέσου του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρούσες προκλήσεις για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών σε κάθε χώρα», ανέφεραν σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ομάδας BRICS δεν θέλησαν να σχολιάσουν άλλα πιθανά μέτρα, όπως οι αγορές ομολόγων κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η ΕΕ αποτελεί σήμερα το «επίκεντρο της κρίσης» και οι ηγέτες της πρέπει να «δράσουν με ταχύτητα» ώστε «να βρουν λύσεις» για να αντιμετωπιστεί, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μάντεγκα.

Ο Μάντεγκα επικαλέστηκε τον «κίνδυνο» να υπάρξουν επιπλοκές για τις αναδυόμενες χώρες σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης. «Εάν δεν επιλυθεί σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πληγούν και οι άλλες οικονομίες», προέβλεψε.
Οι πέντε χώρες, καθεμιά εκ των οποίων έχει ηγετική θέση στην περιφέρεια όπου βρίσκεται, αποκτούν ταχύτατα οικονομική ισχύ όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους αλλά και του ρυθμού της ανάπτυξής τους μετά την οικονομική κρίση του 2008. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% στη Νότια Αφρική, 3,8% στη Βραζιλία, 4,3% στη Ρωσία, 7,8% στην Ινδία και 9,5% στην Κίνα.

Αντίθετα το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2,5% στο 1,5%, και στην ΕΕ, κάνοντας λόγο περί ανάπτυξης 1,6% εφέτος και 1,1% το 2012.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας Νταβάρι Σαμπαράο επισήμανε, πάντως, ότι σε χώρες όπως είναι η Ινδία θα υπάρξουν προβλήματα και εντάσεις εάν κληθούν να παράσχουν στήριξη μέσω του ΔΝΤ σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, αντί να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, εάν δεν μειώσουν τη φτώχεια.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος, ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στρότσακ, από την πλευρά του αρνήθηκε να μιλήσει περί «βοήθειας» στην ευρωζώνη, κάνοντας λόγο περί «συνεργασίας».

Στο μεταξύ, οιυπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) δείπνησαν στην Ουάσινγκτον και συζήτησαν για την κρίση στην ευρωζώνη αλλά δεν επρόκειτο να εκδώσουν κάποιο ανακοινωθέν, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές ίσως «απογοητεύσει» τις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης “καταπίνει” τις αγορές – Φήμες ακόμα και για επανάληψη του Κραχ του 1937

 

Όλι Ρεν: “Όχι σε άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας” – Ελεγχόμενη όμως;

”Γκρεμίζονται” Παγκοσμίως τα Χρηματιστήρια – Μεγάλη πτώση στο ευρώ

Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε