Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Citigroup σπάει το σερί των αρνητικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία

Ο οίκος εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί

Επιτέλους ένα καλό report για την Ελλάδα μετά από σειρά απαξιωτικών και δυσοίωνων αναφορών από τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια. «Η ελληνική οικονομία μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, όμως τελικά δεν είναι τόσο σοβαρή και τόσο βαθιά όσο πολλοί φοβόντουσαν πριν δύο μήνες» αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Citigroup. Επίσης, ο οίκος επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2010 είναι άκρως ενθαρρυντικά και δείχνουν πως οι στόχοι του προϋπολογισμού, αυτού του έτους τουλάχιστον, είναι εύκολο να επιτευχθούν.

Πάντως ο οίκος σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν καθώς η δημοσιονομική σύσφιξη θα παραμείνει το μέγα θέμα για τη χώρα για αρκετό διαστημα, και η οικονομική και πολιτική «κούραση» μπορεί να αρχίσει να βαραίνει την εφαρμογή του προγράμματος.

Ομως οι θετικές εξελίξεις μειώνουν τους κινδύνους για πτώχευση της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και κάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, μία υπόθεση του πολύ μακρινού μέλλοντος. Η City ανησυχεί για τον ιδιωτικό τομέα που έχει χτυπηθεί έντονα, τόσο από την κρίση χρέους της χώρας, όσο και από τα μέτρα λιτότητας της οικονομίας.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ύφεση της Ελλάδας, δεν θα είναι της τάξης του 4% φέτος, όπως ήταν το βασικό σενάριο του προγράμματος του ΔΝΤ και του ΕΕ για τη χώρα, αλλά σύμφωνα με την Citi, θα είναι ηπιότερη, της τάξης του 3,5% με την πιθανότητα θετικής έκπληξης να είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε