Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η δυστοκία της Ισπανίας ρίχνει το ευρώ

Η δυστοκία της Ισπανίας ρίχνει το ευρώ

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3027 δολάρια από το επίπεδο των 1,3110 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3035 δολάρια.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η δυστοκία της Ισπανίας να υποβάλλει αίτημα βοήθειας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι η “χώρα του δεν βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να υποβάλλει αίτημα διάσωσης.” Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ιβηρική χερσόνησο, υπερκάλυψε τον θετικό αντίκτυπο από την επαναδιαβεβαίωση των ευρωπαίων ηγετών στην δέσμευση τους να προχωρήσει η ενιαία εποπτεία του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του έτους. Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών συμφώνησε το νέο θεσμικό πλαίσιο εποπτείας το οποίο θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει εποπτικό ρόλο σε περίπου 6000 πιστωτικά ιδρύματα από την 1.1.2013 να οριστικοποιηθεί στην επόμενη Σύνοδο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 22 εκατ. ευρώ οι οποία ήταν ισομερώς μοιρασμένη σε εντολές αγοράς και πώλησης (11 εκατ. ευρώ οι εντολές αγοράς και άλλες τόσες οι εντολές πώλησης). Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε περαιτέρω οριακά στο 17,04% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,60% να διαμορφωθεί στο 15,36%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,64% από 0,65% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,52% από 0,53%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,40% από 0,41%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Χ.Ζ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε