Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Η ΕΕ ενέκρινε τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης σε Ελλάδα, Βουλγαρία, μέσω της πρωτοβουλίας “Jessica”

Η ΕΕ ενέκρινε τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης σε Ελλάδα, Βουλγαρία, μέσω της πρωτοβουλίας “Jessica”

Τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα ελληνικό και ένα βουλγαρικό καθεστώς για τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης, μέσω της πρωτοβουλίας της κοινής ευρωπαϊκής υποστήριξης για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές (JESSICA).

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα καθεστώτα αυτά συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν την υποστήριξη της ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών περιοχών, ιδίως διότι αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες της αγοράς, που πλήττουν σχέδια αστικής ανάπλασης χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Το ταμείο χαρτοφυλακίου JESSICA Holding Fund Greece, με προϋπολογισμό ύψους 258 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και εν μέρει από την εθνική δημόσια χρηματοδότηση. Πέντε ταμεία, τα οποία επιλέχθηκαν με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα παράσχουν δάνεια και επενδυτικά κεφάλαια υπό ευνοϊκούς όρους σε έργα αστικής ανάπτυξης.

Το ταμείο χαρτοφυλακίου JESSICA Holding Fund Bulgaria, με προϋπολογισμό ύψους 33 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και εν μέρει από την εθνική δημόσια χρηματοδότηση. Πρόκειται για δύο ταμεία, τα οποία επιλέχθηκαν με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, και θα παράσχουν δάνεια, εγγυήσεις και επενδυτικά κεφάλαια υπό ευνοϊκούς όρους σε έργα αστικής ανάπτυξης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα δύο καθεστώτα συνάδουν με τις διατάξεις του άρθρου 107 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών περιοχών, εφόσον δεν αλλοιώνουν τους όρους των συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών.

Η ενίσχυση είναι συγχρόνως αναγκαία και αναλογική, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καλούμενης μεθοδολογίας της «εύλογης απόδοσης του κεφαλαίου», που καθορίζει το επίπεδο των κινήτρων, τα οποία απαιτούνται για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε έργα αστικής ανάπτυξης. Επίσης, κάθε έργο πρέπει να διαθέτει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να εξασφαλίζει την αποπλήρωση των δημοσίων επενδύσεων.

Επαγγελματίες και ανεξάρτητοι διαχειριστές κεφαλαίων θα εξασφαλίσουν τη λήψη συνετών επενδυτικών αποφάσεων και θα εγγυηθούν την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, βάσει εγκεκριμένης επενδυτικής στρατηγικής. Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν το κόστος κάθε σχεδίου (τουλάχιστον το 30% στην Ελλάδα και το 50% στη Βουλγαρία), δημιουργώντας έτσι αποτέλεσμα μόχλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε