Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού”

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η άποψη αυτή αφού ανήκει στον υπεύθυνο οικονομικών αναλύσεων της Deutsche Bank, ενώ αντίξοες συνθήκες για την Ελλάδα το 2012 ”βλέπει” το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο IIF.

Το IIF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, εκτιμάει πως η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι :

– Η επιδείνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης
– Οι δυσμενείς προοπτικές ρευστότητας
– Τα ήδη τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και οι αυξανόμενες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης

Για το ”ζουμί”, δηλαδή το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το IIF τονίζει πως πρέπει να έχει τελειώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2012 γιατί τον Μάρτιο η Ελλάδα πρέπει να φανεί συνεπείς πληρώνοντας τεράστια ποσά σε ομόλογα που λήγουν.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά επίσης πως μέσα στη νέα χρονιά, και ιδίως στο πρώτο εξάμηνο, θα φανεί εαν πάμε σε σύγκλιση ή σε διάσπαση στην ευρωζώνη.

Deutsche Bank : Δεν είναι ταμπού η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ

Ο υπεύθυνος οικονομικών αναλύσεων της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ χωρίς περιστροφές τόνισε πως ”η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού”.

Δικαιολογώντας τη θέση του, είπε πως μετά τις εκλογές του 2012 μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να πάρει επώδυνα μέτρα.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσουν οι δανειστές της Ελλάδας να ”στέλνουν” χρήματα και έτσι οι Έλληνες θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη δραχμή.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε