Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ΕΚΤ ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2948 δολάρια.

Mαζική παρέμβαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας σε πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα οδήγησε σήμερα σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων και του spread στη δευτερογενή αγορά. Στο μέτωπο του συναλλάγματος, άνοδο εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την δήλωση στήριξης της Ιαπωνίας προς τα ευρωπαικά ομόλογα. Το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2927 δολάρια από το επίπεδο 1,2951 δολάρια.

Ο Ιάπωνας υπουργός οικονομικών Yoshihiko Noda, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επενδύσει σε ευρωπαϊκά ομόλογα στηρίζοντας έτσι τη διάσωση της Ιρλανδίας. Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι το Ταμείο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας, θα δανειστεί φέτος 34,1 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 14,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Κρίσιμη για την πορεία του ευρώ αλλά και εν γένει για την κλιμάκωση της κρίσης του Χρέους στην Ευρώπη, θεωρείται η αυριανή δημοπρασία 10ετών ομολόγων στην Πορτογαλία. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας αγγίζει το 7%, όσο περίπου ήταν και η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων πέρυσι τον Απρίλιο, πριν την υπογραφή του Μνημονίου.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε σήμερα στα 127 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 103 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο λήξεως 15,07,11 με 37 εκατ. ευρώ και το δεκαετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 28εκατ. ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς υποχώρησε στο 8,80% από 9,48% χθες με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,70% από 12,33% χθες έναντι 2,90% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,50% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,37% στο εξάμηνο στο 1,22% το τρίμηνο στο 0,9% και ο μήνας στο 0,75%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε